IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАТ инвестира 2,5 млрд. долара в развойна дейност за последните години

Все още обаче има много държави със значителни регулаторни ограничения, които забавят потенциала на бездимните продукти, твърди Крис Проктър

08:16 | 10.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БАТ инвестира 2,5 млрд. долара в развойна дейност за последните години

Крис Проктър е главен научен директор на "Бритиш Американ Табако" и ръководител на групата за управление на научни продукти, работещ в Центъра за изследователска и развойна дейност в Саутхемптън, Великобритания. Той има докторска степен по химия и постдокторантски изследователски опит като Фулбрайтов стипендиант в Корнелския университет, както и в Университета в Кент.

Крис се присъединява към БAT през 1983 г., като работи в изследователската и развойната дейност в областта на аналитичната химия. През 1990 г. Крис напуска БАТ, за да поеме длъжността на старши научен съветник в адвокатска кантора във Вашингтон, преди да се върне отново в компанията през 1993 г. Крис представлява БАТ в публични изслушвания пред Световната здравна организация (СЗО) относно Рамковата конвенция за контрол на тютюна и пред научната група на СЗО във връзка с регулирането на тютюневите изделия. Председателства две ръководни групи на Европейския център за политика относно използването на науката при вземането на регулаторни решения и по-добра регулация. Участва като научен експерт в семинари на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и е член на Корпоративните сътрудници към Американската асоциация по химия.

През 2003 г. Крис публикува книгата „Понякога една цигара е само цигара“, която изследва историята на усилията на тютюневите компании, изследователите и общественото здравеопазване за насърчаване на по-малко рисковите тютюневи изделия.

Г-н Проктър, каква е ангажираността на БАТ за намаляване на вредата от тютюнопушенето? Кои са основните фактори за това?

Трансформацията на тютюневата индустрия чрез разработване, тестване и пускане на пазара на серия от продукти с потенциално намален риск, е ключова за стратегията ни. Само в периода 2012-2018 г. сме инвестирали над 2,5 млрд. долара, за да постигнем това, като много нови учени станаха част от нашия екип в Центъра ни за изследователска и развойна дейност, където те създават тези иновативни продукти. Основният фактор за това е да можем да предложим на пълнолетните пушачи, които искат да продължат да използват никотинови продукти, такива с потенциално намален риск спрямо конвенционалните цигари. Също така смятаме обаче, че този подход има потенциал да бъде много добър за общественото здраве, за нашите служители и акционери.

Как биха могли вашите продукти с потенциално намален риск да развият напълно потенциала си?

Направихме чудесно начало, но знаем, че трябва да продължим да създаваме иновации чрез нови функции в продуктите, които ги правят още по-добра алтернатива на цигарите, както и да продължим да тестваме нововъведенията, за да гарантираме, че намаленият риск при тях се запазва. Виждаме, че в страни като Великобритания и Канада, в които органите за обществено здраве активно подкрепят намаляване на вредата от тютюна, този подход е бързо приет. Все още обаче има много държави, в които съществуват значителни регулаторни ограничения, които ще забавят потенциала на тези продукти.

Каква е ролята  на регулаторните органи в  този процес? Можете ли да ни  кажете повече за регулаторната  среда и социално отговорните инвестиции?

Регулаторните органи са важни, защото гарантират на потребителите, че тези относително нови продукти са произведени по високи стандарти, както и че се следват основните правила като спазване на стандартите за безопасност на батериите и много други. Вярваме обаче, че регулаторните органи трябва да имат активна роля в намаляването на вредата от тютюнопушенето, като по този начин ще се намали и вредата върху общественото здраве.

Това означава създаване на регулации, които са по-благоприятни за продуктите с потенциално намален риск, както и възможността тези продукти да се комуникират към пълнолетните потребители като алтернативи на конвенционалното тютюнопушене.

Очаквате ли постепенно  регулаторните органи да станат по-отворени към алтернативите на цигарите?

Да. Вече видяхме как в Канада и Нова Зеландия променят рестрикциите и приемат методи за намаляване на вредите, и вярвам, че много други държави ще ги последват. Някои от тези продукти са все още относително нови, но с провеждането на все повече научни проучвания вярвам, че регулаторните органи ще започнат по-уверено да ги подкрепят като алтернативи на тютюнопушенето. 

Защо не продавате  продуктите си с потенциално  намален риск на повече пазари? Кои страни имат най-голям потенциал да се превърнат в най-мащабните пазари за glo?

Разширяваме бързо броя на пазарите, на които се предлага нашият продукт за нагряване на тютюн glo. За първи път устройството беше пуснато в Япония, в края на 2016 г., а днес то се предлага в 15 държави, включително и в България, където продуктът беше успешно лансиран през октомври 2018 г. Продуктите за нагряване на тютюн бяха бързо приети в Япония, от една страна, защото се разглеждат като по-деликатен начин за употреба на тютюн както за потребителите на тези продукти, така и за хората около тях, тъй като миризмата и въздействието върху качеството на въздуха в затворени помещения при използване на glo са много по-малки в сравнение с тютюнопушенето. Вярваме, че glo има потенциал във всички държави, в които се предлага, и България не е изключение в това отношение.

Как се представя glo по света?

glo е популярен продукт на много пазари, като делът му е най-голям в Япония, където се предлага от най-дълго време.

 Как си представяте  бъдещето на тютюневата индустрия?

Смятам, че за компании като "Бритиш Американ Табако", които се фокусират върху трансформирането на тютюневата индустрия чрез иновация, има обещаващо бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ного добра и твърде могъща компания !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още