IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Масовото приемане на криптовалутите може да не подкрепи цената

Цената на биткойна изглежда в положителна корелация с инфлацията и цените на петрола, както и дори с технологичните акции, отбелязват от банката

12:26 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Инвеститорите трябва да бъдат скептични относно тезата, че широкото приемане на криптовалутите ще се отрази под формата на по-високи цени. На това мнение поне са от Goldman Sachs Group Inc. 

Докато монети като биткойна набират все по-голяма популярност през последните няколко години, тяхната корелация с други макроактиви също расте, достигайки до там, че в момента криптовалутите са в центъра на последното обръщане на тренда при редица класове активи, отбелязват стратезите Зак Пандъл и Изабела Розенберг, цитирани от Bloomberg. Една от основните тези на привържениците на дигиталните валути е именно това, че те са подходящ инструмент за диверсификация на портфолиото.

Цената на биткойна изглежда в положителна корелация с инфлацията и цените на петрола, както и дори с технологичните акции, и в отрицателна корелация с реалните лихвени проценти и американския долар, отбелязват анализаторите.

Скорошните разпродажби в криптосектора подчертават, че „масовото приемане може да бъде нож с две остриета“, отбелязват стратезите. „Макар че може да увеличи оценките, също така е вероятно да засили корелацията с други променливи на финансовите пазари, намалявайки ползата за диверсифицирането от това да се притежава този клас активи“, посочват те.

Корелацията на биткойна и индекса S&P 500. Графика: Bloomberg

И докато Федералният резерв и други централни банки предприеха стъпки към затягане на паричната политика през последните няколко месеца, реалните лихви се покачиха, а доларът поскъпна. Това се отрази еднакво и на дигиталните монети, и на високо оценяваните технологични акции. Като цяло криптопазарът се сви до около 1,76 трлн. долара от над 3 трлн. долара в пика си през ноември.

„С времето по-нататъшното развитие на блокчейн технологията, включително приложенията в метавселената, може да осигурят вторична подкрепа на оценките на някои дигитални активи“, отбелязват стратезите. „Но тези активи няма да са имунизирани спрямо макроикономическите сили, включително паричното затягане на централните банки“, допълват още от Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още