IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн ветераните знаят, че трябва да гледат към прага от 19 511 долара

През близо 12-годишната си история на търговия биткойнът никога не е падал под пика на предходния си бичи цикъл

08:31 | 16.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Кръглите числа изглежда са фиксация на биткойн наблюдателите, като мнозина са спрели поглед на прага от 20 хил. долара на фона на последната порция разпродажби. Но ветераните знаят, че трябва да следят друга цифра – 19 511 долара.

Това е върхът, който монетата достигна по време на последния си бичи цикъл през 2017 г., отбелязана в края на годината. През близо 12-годишната си история на търговия биткойнът никога не е падал под пика на предходния си цикъл, посочват Ветле Лунде и Яран Мелеруд от Arcane Research. Така че спад под този праг ще е нещо наистина значително.

Възможно падане под този праг може да доведе до излизането от пазара на много дългосрочни инвеститори и ще ограничи ливъриджа, което прави много важно това ниво на подкрепа, посочват анализаторите в бележка.

За криптовалутите 2022 г. не е особено обнадеждаваща, като цените на някои от монетите изтриха досега до 90% на фона на увеличаването на лихвените проценти от Федералния резерв и други централни банки в опит да се укроти ускоряващата се инфлация. За токените изминалата седмица бе особено тежка: цената на биткойна е с приблизително 30% надолу от петък насам, като това е един от най-лошите 6-дневни периоди в историята на криптовалутата. Тя не е имала нето един ден на ръстове през последните девет.

В сряда цената на биткойна спадна до около 20 100 долара, което е най-ниското ѝ равнище поне от края на 2020 г. Това означава, че никой, който е инвестирал в монетата през последната година и половина, не е на печалба.

Според мнозина пазарни анализатори много неща ще зависят от Фед. Централната банка в сряда увеличи основната си лихва със 75 базисни пункта – най-голямото повишение от 1994 г. насам – и сигнализира, че може да продължи с по-агресивното затягане и по-нататък през годината. Среда на по-високи лихви обикновено е неблагоприятна за по-рисковите активи като криптовалутите.

Кати Стоктън, основателка на изследователската фирма Fairlead Strategies, вижда „негативна промяна в краткосрочната инерция“ за биткойна. Спадането на цената под 27 200 долара увеличи риска от понижение до 18 300-19 500 долара. „Биткойнът и повечето други рискови активи остава непредпочитан в тази среда“, посочи тя в бележка от тази седмица.

Междувременно разпродажбите на криптопазара накараха редица компании в сектора да обявят съкращения и замразяване на наемания на персонал. Coinbase Global Inc. обяви, че съкращава 18% от персонала си, следвайки примера на други компании като Gemini Trust Co. и BlockFi Inc.

Петер Тчир, ръководител на звеното за макростратегии на Academy Securities, коментира, че подобно развитие, както и потенциално намалени разходи за реклама, конференции и други на криптокомпаниите – може да започне да оказва ефект върху блакосъстоянието.

„Ако забавянето е истинско – а аз смятам, че е – смятам, че може би ще достигнем 10 хил. долара за биткойна“ и налице ще е ефект върху икономиката, за който не бихме и помислили преди 2-3 години, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Най добре да го усредним и да се съгласим че ще стигне 9к :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
На ***, която имала 2 деца и казвала, че "много познават" - Едното викало, че ще вали, а другото - че няма да вали! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Едни казват че ще стигне 8к, други 10к, на кой да вярваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още