IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейският борсов регулатор призова за единни правила в криптосектора

Инфлацията може да тласне инвеститорите към по-рисковите активи, предупреди Верена Рос, председател на Европейския орган по ценните книжа и пазарите

18:34 | 26.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещият европейски регулатор за ценни книжа предупреди, че ускоряващата се инфлация може да насочи инвеститорите на дребно към по-рисковите криптоактиви, призовавайки за официална правна рамка за индустрията в блока.

Верена Рос, председател на Европейския орган по ценните книжа и пазарите, заяви, че очаква „с голямо нетърпение“ проект на ЕС за регулации на сектора да се превърне в закон.

„С ускоряващата се инфлация инвеститорите ще търсят инвестиции, които да могат да се опитат да компенсират инфлацията и да донесат по-голяма възвръщаемост, което може да доведе до по-голямо поемане на риск“, заяви Рос, цитирана от Bloomberg. „Това е нещо, което наблюдаваме много отблизо“, допълни тя.

Регулаторите засилват натиска върху криптосектора на фона на несигурна търговия на пазара през последните месеци, в рамките на която от ноември насам цената на биткойна изтри 58%, а тази на етера - 62%.

Европейската централна банка също засили призивите за по-строги регулации, след като стейбълкойнът TerraUSD се срина от паритета си с долара по-рано този месец.

Засега националните власти в ЕС базират криптомерките си на местното законодателство, като всяка страна има различен подход.

Binance Holdings Ltd., най-голямата клриптоборса по търгувани обеми, си осигури регулаторно одобрение от френското правителство по-рано този месец. Надеждите са за „зелена светлина“ и от германските финансови власти.

„Няма европейска регулаторна рамка за този вид организации в момента и сега има дисбаланс по отношение на това как националните регулатори действат", каза Рос. „Тук от помощ ще е обща регулаторна рамка“, допълни тя.

Миналата седмица председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че според нея криптовалутите „не струват нищо“. Членът на Управителния съвет на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало допълни, че обещанията за отплата в криптосектора са „илюзия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
nikiangel
преди 1 година
Последния абзац казва всичко.Единствената регулация на която трябва да подлежи тази глупост е пълната забрана,за да няма самоубийства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още