IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 милиарда долара са били изнесени от Китай под формата на криптовалути

За това свидетелства доклад, чиито създатели смятат, че не става въпрос само за отлив на капитали

16:10 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Над 50 милиарда долара в криптовалути са били преместени от базирани в Китай цифрови портфейли в други части на света през последната година. Това показва, че китайските инвеститори прехвърлят повече пари от разрешените извън страната, се казва в нов доклад.

На китайските граждани е разрешено да купуват до 50 000 долара чуждестранна валута годишно от финансова институция. В миналото заможните граждани са заобикаляли ограничението чрез чуждестранни инвестиции в недвижими имоти и други активи. Но правителството е попречило на тези методи, показва доклад на блокчейн компанията Chainalysis, цитиран от CNBC.

„През последните дванадесет месеца, когато китайската икономика страда поради търговската война със САЩ и обезценяването на юана, видяхме криптовалути на стойност 50 милиарда долара да се движат от базирани в Китай адреси до презокеански такива“, заявиха от Chainalysis.

„Очевидно не всичко това е отлив на капитали, но можем да приемем 50 милиарда долара като абсолютен таван за изтичане на капитал чрез криптовалута от Източна Азия към други региони“, се добавя в доклада.

Притежателите на криптовалута използват противоречивия стейбълкойн тетър, за да преместят парите си. Стейбълкойн е цифрова валута, която обикновено е подкрепена от друг актив или група активи в усилията за стабилизиране на нейната стойност и ограничаване на волатилността. Тетърът е свързан с щатския долар.

„Общо над 18 милиарда долара под формата на криптовалутата тетър са преместени от адреси в Източна Азия към такива, базирани в други региони през последните 12 месеца. Отново е много малко вероятно всичко това да е отлив на капитали “, заявиха още от Chainalysis в своя доклад.

Част от тази дейност може да се обясни с дейността на „миньори“ в Китай, които преобразуват своите новоизсечени монети в тетър и ги изпращат на борси в чужбина, смятат от Chainalysis. Миньорите са хора със специализирани компютри, които решават сложни математически задачи, за да добиват криптовалути.

Докладът обаче също визира ръстове в движенията на тетър при определени събития. Първо, през октомври китайският президент Си Дзинпин подкрепи блокчейн технологията, която е в основата на много цифрови валути.

Второ, след мащабната разпродажба в средата на март, цената на биткойна започна да се възстановява.

Самият тетър е противоречив токен. През април 2019 г. главният прокурор на Ню Йорк обвини биткойн оператора Bitfinex и емитента на тетър Tether Limited в укриване на загуба от 850 милиона долара. И двете компании отрекоха нарушенията.

Китай преди в заемал твърда позиция по отношение на криптовалутите. През 2017 г. Пекин забрани набирането на средства чрез криптовалути, известни като първични монетни предлагания или ICO.

Въпреки това, Си Дзинпин подкрепи основната блокчейн технология . Междувременно Народната банка на Китай, разработва своя собствена цифрова валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
murdjo
преди 3 години
Тетерът е супер за местене на пари, тъй като цената му е стабилна. Ако някой иска да си купи, https://xchange.bg го предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още