Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Борсовият регулатор "поряза" "Хидропневмотехника" за евтините мениджърски акции

Победата е за малките акционери Огнян Николов и Юг Маркет, както и за целия пазар

Борсовият регулатор "поряза" "Хидропневмотехника" за евтините мениджърски акции

Комисията за финансов надзор (КФН) е задължила основания през 1973 г. производител на хидравлични, пневматични и вакуумни системи и инсталации "Хидропневмотехника" АД да не подлага на гласуване предложението за раздаване на евтини акции на менижмънта на компанията, показва протоколът от общото събрание на акционерите, проведено на 27 юни 2018 г. 

Хидропневмотехника АД

Мажоритарният акционер на базираното в Казанлък "Хидропневмотехника" АД опита да прокара нов път за увеличение на контрола, гласувайки акции при цена 20 лв. в полза на реално назначеният от него мениджмънт, при текуща борсова цена в онзи момент около 95 лв. или отстъпка от почти 80%.

Комисията за финансов надзор обаче е пресекла този опит, включително и след бурни протести от страна на акционерите Огнян Николов и "Юг Маркет". 

В интервю за Investor.bg Ангел Димитров от "Юг Маркет" заяви, че от компанията са против предложеноето увеличение.

Против беше и акционерът Огнян Николов, живеещ във Виена инвеститор, дал няколко интервюта за Investor.bg и също активен участник в раздел Коментари.

Опитът за пускането на евтини мениджърски акции (на цена под пазарната), обаче бе успешен в последните месеци при "М+С Хидравлик" АД и "ЕМКА" АД.

Логичният начин за бонифициране на мениджмънта е чрез бъдещо поскъпване на цената на акциите. Тоест, те трябва да получат право да ги придобият на текущата цена и в бъдеще при ръст да могат да реализират печалба, а не да ги придобият с гигантска отстъпка от текущата цена и да могат веднага да реализират печалбата.

Победата за КФН и малките акционери вероятно ще затвори пътя пред една неправда, с която мажоритарните собственици можеха да гласуват в полза на подчинени мениджъри до 5% от капитала на ниска цена. Така можеше да се стигне до увеличение на контрола у мажоритарните акционери до над 90% или 95% например и съответно отписване от борсата.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
Dr.Justice до: Jekata
преди 4 месеца
Първо си опри праописа! Ко искаш да кажеш со въпросо??
Без коментар...
1
 
6
 
4
преди 7 месеца
Евала. На чист български език. Голям успех.
1
 
6
 
3
преди 7 месеца
Не е двоен!
0
 
10
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Изненадващ ход от КФН, като мотивът остава загадка. Явен пример за двоен стандарт, или по скоро пропуск в дейността на КФН. Но определено ефекта е положителен за малките акционери!
10
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Кой я списа таа статеа?

Още от Новини и анализи
SOFIX нарасна с малко под 1% за седмицата