IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Теодора Димитрова е предложена за ликвидатор на „Прайм Пропърти“ АДСИЦ

Кандидат ликвидаторите са общо петима, като предлаганите възнаграждения са от 30% до 100% от това на изпълнителния директор

09:23 | 18.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
И Теодора Димитрова е предложена за ликвидатор на „Прайм Пропърти“ АДСИЦ

Теодора Кирилова Димитрова е предложена за ликвидатор на „Прайм Пропърти“ АДСИЦ, гласи актуализираната покана за общото събрание на 23 ноември 2020 г., публикувана чрез „Българска фондова борса“ АД. Тя е предложение на акционера „Калиман Инвест“ ЕООД. За нея се предлага възнаграждение от 30% от това на изпълнителния директор на АДСИЦ-а.

Предложението ще бъде гласувано като 3-та опция в точка 6 от дневния ред.

Освен това в дневния ред на събранието „Калиман инвест“ предлага за ликвидатори да бъде избран тандемът от Теодора Димитрова и Сава Чоролеев, като и двамата да имат възнаграждение от по 30% от това на изпълнителния директор.

Напомняме, че като опция първа от точка 6 бе предложено ликвидатор да е Петър Сяров, с възнаграждение от 75%. Освен това за позицията е предложен и Сава Чоролеев с възнаграждение от 75%.  

Акционерът „Дит Хотели“ ООД пък предложи за ликвидатори Владимир Каролев и Светослав Кьосев, като е предложено и двамата да получават възнаграждения колкото на изпълнителния директор.

Има три предложения на акционери с дял над 5% и всички са в посока предлагане на ликвидатори. Затова може би точка 3 от дневния ред, в която се предлага удължаване на срока на АДСИЦ-а с още 5 години до 31 декември 2025 г., няма да бъде приета.

Investor.bg вече писа, че на последното общо събрание от 30 юни 2020 г. акционерите „Ес Ви Ес“, „Победа“ и „Дит Хотели“ явно са гласували заедно със 17 456 308 акции.

Опозицията е била представена от 16 055 189 акции, колкото имат четирима други акционери, включително „Калиман инвест“ ЕООД.

За удължаване на срока е нужен кворум от 2/3 от представените на събранието акции. Видно от посоченото по-горе разпределение на акционерите в двата лагера със съответно 17 456 308 и 16 055 189 акции, нито една от двете групи няма 2/3, като това са 22,34 млн. акции при кворума от последното събрание.

Ето защо е много вероятно да се върви към ликвидация, за която не се иска мнозинство от 2/3, а обикновено мнозинство, каквото има групата около „Дит хотели“ и „Победа“.

Какво притежава АДСИЦ-ът

„Прайм Пропърти БГ“ има няколко проекта, сред които хотелски комплекс „Морски фар“ в гр. Св. Влас, имоти в к.к. „Слънчев бряг“, терен в с. Лозенец, община Царево, терен на ул. "Пиротска" в гр. София, терени срещу Централна гара в гр. София, терен на бул. "България", местност Манастирски ливади в гр. София и терени в квартал "Южен парк" в гр. София.

Единствено теренът на ул. Пиротска в гр. София носи доходи, като там е разположен паркинг.

Собственият капитал е оценен на 29,1 млн. лв. към 30 септември 2020 г., според отчета на дружеството. Налице е загуба на основен капитал, защото той е 35,7 млн. лв., плюс премии при емитиране на ценни книжа за 17,9 млн. лв., или вноски на акционерите от общо 53,6 млн. лв. От тях са останали около половината, тоест 29,1 млн. лв. според счетоводителите на фонда.

При наличието на толкова активи приходите за деветмесечието на 2020 г. са едва 34 хил. лв., а загубата е 477 хил. лв. основно поради разходите за възнаграждения и външни услуги.

Не е ясно каква пазарна цена биха намерили активите му при ликвидация. Текущата балансова стойност на акция е 0,81 лв. Последната борсова цена е 0,45 лв. на акция при ръст с 10% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация възлиза на 16 млн. лв.

Дружеството не е плащало дивиденти в цялата си 16-годишна борсова история. Най-високата цена на акция е била през февруари 2008 г. на ниво от 1,78 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
vale1
преди 3 години
И какво трябва да ни говори името на въпросната дама ?Иначе казуса с този Адсиц е интересен и би било добре *** да отрази протичането на това общо събрание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още