IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките в еврозоната могат да поемат прекъсването на връзките с Русия

Експозициите към Русия са концентрирани в девет банки, обясни председателят на надзорния орган на ЕЦБ Андреа Енрия

18:03 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Всички големи търговски банки в еврозоната могат да поемат пълното премахване на експозициите си към Русия и все още да отговарят на капиталовите изисквания. Това написа в свое писмо Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

Руската инвазия в Украйна и наложените след нея санкции от западните страни вече накараха европейските звена на някои руски банки да спрат да работят, а от своя страна европейските заемодатели напуснаха Русия или обмислят предприемането на такъв ход.

Енрия обясни, че експозицията към Русия е концентрирана в девет банки, но дори те биха могли да се справят с прекратяването на директните си трансгранични връзки с руските си звена и с отписването на капитала, държан от дъщерните дружества в Русия.

"Всички засегнати банки ще поддържат значителен капацитет над минималните и буферните изисквания", казва Енрия в писмо към членовете на Европейския парламент.

Той обясни, че капиталът на деветте банки ще намалее със средно 70-95 базисни пункта в случай на пълно премахване на експозициите, като нито една от тях няма да понесе удар по-голям от 200 базисни пункта.

Централният банкер увери, че ЕЦБ следи отблизо спазването на санкциите от търговските банки и предупреди за косвените рискове от войната, които варират от забавяване на икономиката до последваща волатилност на суровинните пазари.

"Надзорните органи са в постоянен контакт с банките, за да следим техните рискови профили, да оценяваме тяхната реакция и да идентифицираме слабостите в ранната им фаза", увери Енрия.

Надзорният съвет на ЕЦБ следи 115-е най-големи търговски банки в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още