Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ: Инфлацията не трябва да се бори с инструментите на паричната политика

Справянето с покачването на цените изисква мерки извън затягането на политиката, смятат експерти

ЯЦБ: Инфлацията не трябва да се бори с инструментите на паричната политика

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Инфлацията, предизвикана от поскъпналите енергоносители, не трябва да бъде преборена с по-затегната парична политика, а с непарични стъпки. Това показват данните от обобщение на проведен уъркшоп, посветен на инфлацията в Япония и спонсориран от Японската централна банка (ЯЦБ), съобщи Ройтерс.

Още по темата
През март изпълнителният директор на ЯЦБ Шиничи Учида и  икономисти проведоха среща в рамките на уъркшопа, за да обсъдят причините за разликата в темпа на растеж на инфлацията в Япония и останалата част на света.

"Панелистите бяха на мнение, че е желателно да се продължи с паричното разхлабване в отговор към слабото търсене, като е и желателно да се отговори на ценовия ръст в някои стоки, особено като енергията, с мерки, различни от паричната политика", посочват експертите в обобщението от първата среща от уъркшопа.

Сред пазарите има спекулации, че ЯЦБ също може да се присъедини към ятото ястреби* в покачването на лихвите, част от което са Английската централна банка (АЦБ), Австралийската централна банка, Фед, а наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) също сигнализира за предстоящи лихвени увеличения.

Последните данни показаха, че основната инфлация в Япония през миналия месец за пръв път е надминала целевото равнище на ЯЦБ от 2% от седем години насам. Тогава индексът на потребителските цени е нараснал с 2,1% на годишна база.

Още по темата

Според регулатора обаче ускоряването на инфлацията няма да се задържи на ниво от около 2% в дългосрочен план, понеже сегашното покачване на цените е предизвикано от поскъпналите енергоносители и суровини.

Втората среща от уъркшопа ще се състои на 30 май.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка ще осигури подкрепа за фирмени заеми за износ