IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се е ускорила до 2,5% през октомври

Това е най-високата стойност на показателя от септември 2008 година

10:18 | 13.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в Германия е достигнала 2,5 на сто през октомври, ускорявайки се след отчетените 2,3 на сто през септември и 2 на сто през август, сочат окончателни данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от Франс прес. Това е най-високата стойност на показателя от септември 2008 година, когато инфлацията в най-голямата европейска икономика достигна 2,8 на сто.

Енергията, която традиционно е нестабилна съставна част при покачването на цените, е поскъпнала с 8,9 на сто през октомври след 7,7 на сто през септември и 6,9 на сто през август, дръпвайки нагоре потребителските цени на германците.

Другата най-непостоянна компонента на индекса - поскъпването на храните - отчита забавяне до +1,9 на сто на годишна основа спрямо 2,8 на сто през септември. За същия период покачването на цените на услугите се е ускорило от 1,5 до 1,8 на сто.

Увеличението на хармонизирания индекс на потребителските цени, използван като референтен от Европейската централна банка (ЕЦБ), се е забързало до 2,4 на сто през октомври на годишна основа след нарастването му с 2,2 на сто през септември.

ЕЦБ от години се опитва да сведе инфлацията до малко под 2 на сто в цялата еврозона, но прогнозира като цяло покачване на цените с 1,7 на сто през следващите три години. Базисната инфлация - без цените на енергията и храните, но отчитаща увеличението на заплатите - се очаква да нарасне от 1,1 на сто през 2018 до 1,8 на сто през 2020 година, прогнозира ЕЦБ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
само Марио Драги не знае тази новина !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
s3
преди 5 години
Браво, 2.5% е едно добро ниво на инфлация. Дано скоро да успеем да постигнем поне 2% и при базисната инфлация, а потребителската да стигне поне 5%. Все пак всички да се зарадваме на ползите от количествените облегчения и да получим резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още