Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кралската сватба и климатът подкрепиха икономиката на Великобритания през май

Според анализатор възходът през май е достатъчно силен, за да наклони баланса в полза на повишаването на лихвите в страната, ако не падне правителството

Кралската сватба и климатът подкрепиха икономиката на Великобритания през май

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания нарасна с 0,3% през май спрямо април, подпомогната от кралската сватба и топлото време, показват последните макроданни, съобщава BBC.

От Бюрото за национална статистика отбелязват, че има промяна в начина, по който се изчислява БВП на Обединеното кралство. Вече БВП ще се отчита на месечна и тримесечна база, докато по-рано това се правеше само на три месеца. 

Още по темата

За трите месеца до края на май икономиката е нараснала с 0,2% в сравнение с предходния тримесечен период най-вече благодарение на ръста в сектора на услугите с 0,4%. 

„Първата ни оценка на БВП по новия начин показва смесена картина на икономиката на Обединеното кралство със скромен растеж, задвижван от сектора на услугите, частично компенсиран от спада в строителството и индустриалното производство“, коментира Роб Кент Смит от Бюрото за национална статистика.

Той обясни още, че силното нарастване в сектора на услугите през май и съответно двойния ръст, който отчитат търговците на дребно, се дължат в голяма степен на топлото време и кралската сватба. Строителството също се завръща към растеж след няколко по-слаби месеца.

Самюел Томбс, главен икономист в Pantheon Macroeconomics смята, че възходът през май е достатъчно силен, за да наклони баланса в полза на повишаването на лихвите в страната през август, при условие, че правителството не падне преди това.

Междувременно от други данни стана ясно, че търговският дефицит на Великобритания се е увеличил с 5 млрд. паунда до 8,3 млрд. паунда през трите месеца до май, главно поради спада в износа на стоки за сметка на растящия внос.

Строителната продукция отчита спад за тримесечието, докато само през май се наблюдава ръст от 2,9% в с сравнение с април.

Производството се свива с 0,6% за три месеца спрямо предходното тримесечие, като основната причина е в спада в промишлеността с 1,2%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната достигна двугодишно дъно