IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия са нараснали с най-бързия темп от десетилетие

Правителството очаква ръстът на потребителските цени да се ускори до 2,2% през тази година и да се забави до 1,5% през следващата

13:44 | 20.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на производителите в Германия са нараснали с 5,2% на годишна база през април, което е най-голямото увеличение от близо десетилетие, показват данните, като допълнителен знак, че затрудненията в доставките водят до повишен инфлационен натиск в най-голямата европейска икономика, предаде Ройтерс.

германия германия

Повишаването на цените на производителите последва увеличение от 3,7% на годишна база през март. За сравнение, прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти беше за ръст от 5,1%.

В сравнение с предходния месец цените на производители са се повишили с 0,8% през април, показват още данните на федералната служба по статистика.

Индексът се базира на данни "от входа" на фабриките преди продуктите или компонентите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. Следователно това може да даде ранна индикация за развитието на общата инфлация на потребителските цени.

„Ценовият натиск продължава да сочи нагоре и на ниво производител“, каза икономистът от LBBW Йенс-Оливър Никлаш.

„В момента е трудно да се каже каква част от разходите компаниите всъщност ще могат да прехвърлят на потребителите“, добави той.

Очаква се цялостното икономическо възстановяване да повиши ценовия натиск в Германия, като правителството прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще се ускори до 2,2% през тази година и ще се забави до 1,5% през следващата.

И все пак членът на управителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел заяви в сряда пред германската телевизия ARD, че ускоряването на инфлацията в еврозоната е временно и потребителските цени трябва рязко да се понижат през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
s3
преди 3 години
Браво, 5.2% са си много добро постижение за година. Дано скоро и повече да се отчете ръст и да може още повече да се изпълнят и преизпълнят поставените инфлационни цели и очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още