IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Amazon не плаща федералните си данъци

Президентът на САЩ заяви, че не иска да наказва компанията, но това, което прави тя, е неправилно

11:47 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Frangipane/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Frangipane/Bloomberg

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че Amazon.com не плаща федерални данъци. Коментатър беше направен в рамките на обръщение в Питсбърг, Пенсилвания, където държавният глава говори за повишаване на данъчната тежест върху мултинационалните компании и покачване на корпоративния данък, предава Ройтерс.

Инфраструктурният план на Байдън, представен малко по-рано вчера, увеличава ставката на корпоративния данък от 21% на 28% и променя данъчния кодекс, за да затвори вратичките, които позволяват на компаниите да прехвърлят печалбата си в чужбина, разкрива документ от 25 страници, публикуван от Белия дом.

Байдън заяви, че Amazon е една от общо 91 компании във Fortune 500, които „използват различни вратички, така че да не плащат допълнително и пени федерален данък върху печалбата“, което е в рязък контраст със семействата от средната класа, за които ставката е над 20%.

„Не искам да ги наказвам, но това просто е неправилно“, коментира президентът.

В отговор на нападките говорителка на Amazon припомни туит на Джей Карни, директорът по публичните политики и комуникациите на компанията и бивш прессекретар на Белия дом по време на управлението на Барак Обама.

„Ако данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност е „вратичка“, тя със сигурност е такава, каквато Конгесът е възнамерявал да създаде. Данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност съществува от 1981 г., удължаван е 15 пъти с двустранна подкрепа и е станал постоянен през 2015 г. в закон, подписан от президента Обама“, посочва в туита си Карни.

След като не беше платила нито долар федерални данъци в продължение на две години, Amazon започна да плаща федерален данък върху печалбата си през 2019 г.

Това не е първият път, в който Байдън изявява позиция срещу Amazon. През юни 2019 г. той заяви, че нито една компания компанията, която генерира милиарди печалба, не трябва да има по-ниска данъчна ставка от пожарникарите и учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още