IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на дронове: Вълна от съкращения помрачават бизнеса на DJI в САЩ

Китайската компания е притисната от масови съкращения и оставки на важни служители, след като попадна в „черния списък“ на Вашингтон

13:17 | 08.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания за дронове DJI Technology Co Ltd. е успяла да изгради толкова успешен бизнес в САЩ през последното десетилетие, че е принудила почти цялата конкуренция да напусне пазара, пише Ройтерс.

И все пак нейните операции в Северна Америка бяха засегнати от вътрешни сътресения през последните седмици и месеци, след като ръководството предприе съкращения на персонала, твърдят редица настоящи и бивши служители на компанията.

Загубата на ключови мениджъри, някои от които се присъединяват към конкурентите, усложнява проблемите на DJI, породени от рестрикциите, наложени от правителството на САЩ на редица китайски компании, помрачавайки перспективите пред дружеството да продължи да доминира на пазара.

През февруари ръководителят на звеното за научноизследователска и развойна дейност в DJI напуска, като компанията освобождава останалия персонал от отдела, наброяващ приблизително 10 души, от центъра в Пало Алто, Калифорния. 

DJI, която е основана и управлявана от милиардера Франк Уан, заяви, че е взела трудното решение за намаляване на персонала в Пало Алто, за да отрази „променящите се нужди“ на компанията.

„Благодарим на засегнатите служители за техния принос и оставаме ангажирани с нашите клиенти и партньори“, изтъкват от DJI, като добавят, че продажбите ѝ в Северна Америка нарастват значително.

„Въпреки подвеждащите твърдения на конкурентите нашите корпоративни клиенти разбират как продуктите на DJI осигуряват стабилна сигурност на данните. Въпреки твърденията от страна на анонимни източници DJI се ангажира да обслужва северноамериканския пазар", посочва китайската компания.

Тя не коментира останалите съкращения и подадени оставки на нейни служители в САЩ, за които споменават настоящи и бивши работници, въпреки че миналата година заяви пред Ройтерс, че нейната глобална структура става „трудна за управление“.

DJI, която се превърна в символ на китайските иновации от основаването си през 2006 г., е една от десетките компании, попаднали в кръстосания огън на търговските и дипломатическите конфликти между Вашингтон и Пекин, наред с Huawei и ByteDance.

Служители на компанията и на конкурентите споделят, че обхватът на нейната марка, технологичното ѝ ноу-хау, производствената мощ и силните продажби ще помогнат на DJI да запази в близко бъдеще своята водеща позиция на американския и глобалния пазар за цивилни безпилотни летателни апарати.

Решението на американското министерство на търговията да добави компанията в своя списък с китайски дружества, които подлежат на ограничения, добавя допълнителна тежест върху операциите на DJI в САЩ. Забраната включва закупуване и/или използване на американски технологии и компоненти за нейните нужди.

В същото време Ромео Дуршър, част от ръководството на компанията в САЩ, който изиграва централна роля в изграждането на бизнеса на DJI на американския пазар, подава оставка.

Дуршър, бивш служител на НАСА и влиятелна фигура в индустрията с дронове, сега работи за швейцарската компания Auterion, конкурент на DJI.

Той посочва, че раздялата му с DJI е свързана с факта, че се е почувствал обезсърчен заради съкращенията на персонала и вътрешните борби за власт между американския екип и централата в Китай. Според него реорганизацията в САЩ усложнява задачата на ръководството за справяне с последиците от търговското и технологично напрежение между САЩ и Китай.

„Не е лесно да напуснеш лидера на пазара, който в действителност е много по-напред от всички останали“, изтъква Дуршър, който се присъединява към DJI през 2014 г. „Но тези вътрешни битки отвлякоха вниманието от истинската цел и през 2020 г. положението се влоши", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още