IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Google правят пробив в Силициевата долина - създадоха профсъюз

Технологичната индустрия от години се съпротивлява на подобни обединения

18:31 | 04.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Над 200 служители на Google в Съединените щати са създали профсъюз, обявиха лидерите му в текст, публикуван в New York Times.

„Alphabet Workers Union” цели да гарантира, че служителите получават справедливи възнаграждения, без да се притесняват от злоупотреби, отмъщения или дискриминация, допълват профсъюзните ръководители.

Google е обект на критики от американския трудов регулатор, който обвини организацията, че незаконно е разпитвала няколко работници, които след това са били уволнени, защото са протестирали срещу политики на компанията и защото са се опитвали да се организират в профсъюз. Google твърди, че е уверена, че е действала законно.

„Надграждаме продължаващите с години усилия в Google за създаване на формална структура за работниците“, посочват синдикалните лидери и допълват, че до момента 226 служители са подписали профсъюзните карти с Communications Workers of America.

“Нашите служители имат защитени трудови права, които ние подкрепяме. Но както винаги, ще продължим да сме директно ангажирани с всички наши служители“, коментира Кара Силвърстейн, директор на отдел „Човешки ресурси“ в Google.

След години на нарастващ активизъм в една от най-големите компании в света, създаването на профсъюза е един от редките примери за подобно организиране на служителите в Силициевата долина, която като цяло е настроена негативно към синдикатите, допъла New York Times.

Създаването на профсъюзи е особено необичайно за технологичната индустрия, която отдавна се съпротивлява на усилията за организиране на работната сила. Промените в Google се случват след все по-ясни искания от страна на служителите за промени в политиките на компанията, свързани със заплащането, злоупотребите и етиката. Според изданието всичко това може да доведе до засилване на напрежението с лидерите на интернет гиганта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Няма значение - важното е да видим мечи пазар на акции на google тази година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
тъй се почва ... докат се стигне накрая до коминтерна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Ах мама...да си дойдем на думата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още