IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Травис Каланик сви дела си в Uber с над 90%

Той не спира да разпродава акциите си от компанията, която основа

14:41 | 23.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приключението на Травис Каланик с Uber Technologies е близо до своя край. Съоснователят на гиганта за споделено пътуване е продал акции за над 2,5 млрд. долара последните седем седмици, което е над 90% от дела му - темп, с който, ако бъде запазен, ще видим как през следващите дни Каланик ще разпродаде абсолютно всичко, пише Wall Street Journal.

Каланик, който е бивш изпълнителен директор на Uber, беше изтласкан от тази роля от инвеститорите през 2017 г.

Разпродажбите на Каланик започнаха в началото на ноември, скоро след като той и други ранни инвеститори получиха правото да продават книжата на компанията на отворения пазар, а след това продължи всеки ден, в който имаше възможност, до 18 декември сочат документи.

Ранните инвеститори, както и служителите на Uber нямаха право да продават акциите си в първите шест месеца след първичното публично предлагане на компанията през май.

Не е ясно защо Каланик продава толкова голям дял от компанията, на която е създател, но отдавнашното му недоволство срещу управленския екип и инвеститорите може да е изиграло роля, твърдят източници, запознати с въпроса. Каланик беше отстранен след опасения за скандалите с компанията, обвинения в проблеми с вътрешната култура на организацията и разследване на федералните власти за използването на софтуер за заблуждаване на регулаторите. По-късно Uber обеща да поправи фирмената си култура и заяви, че е спряла техниката, свързана с регулаторите.

Стойността на акциите на Uber спадна с над 30% от първичното публично предлагане досега. Тогава книжата на компанията се предлагаха за 45 долара всяка. Сега са около 30 долара. Първите седем месеца на Uber на публичния пазар разочароваха част от дългогодишните служители и инвеститори, като се има предвид, че от години Uber беше стартъпът, за който се говореше с най-голяма еуфория в Силициевата долина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Colossus
преди 4 години
Елена, нямаше да напишеш, че Каланик е продал над 2.7 милиарда акции на Uber, ако знаеше че те всичките са малко над 1.7 милиарда, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още