IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber разкри над 3000 обвинения в сексуални посегателства в услугата ѝ в САЩ

Компанията най-сетне публикува доклада си за сигурността

10:09 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Uber Technologies е регистрирала над 3000 обвинения в сексуални посегателства, включващи нейните шофьори или пътници, в платформата ѝ в САЩ миналата година, пише Bloomberg.

Компанията за споделено пътуване пусна доклад за сигурността с обем от 84 страници, в който сe стреми да покаже броя на нарушенията и смъртните случаи, които са възникнали в системата ѝ, и твърди, че услугата е по-безопасна от другите алтернативи на пазара.

Американските потребители са извършили около 1,3 млрд. пътувания през миналата година, обяви Uber. През последните две години около 50 души годишно са загинали при катастрофи - темп, който е наполовина по-нисък от средния за страната, когато става дума за фатални инциденти с автомобили, твърди компанията. Девет души са били убити при физически нападения миналата година, уточняват още от стартъпа.

Шофьорите на Uber са сигнализирали за близо толкова обвинения в сексуални посегателства, колкото и пътниците, които са подали съответно 56% от жалбите. На този етап няма достатъчно данни за сравнение каква е ситуацията при такситата или другите транспортни системи.

“До голяма степен Uber е отражение на обществото”, коментира правният директор на Uber Тони Уест. “Тъжен факт е, че сексуалното насилие е по-разпространено в нашето общество, отколкото хората си мислят. Хората не обичат да говорят по този въпрос”.

Преди повече от година Uber обеща да публикува доклад за сигурността - нещо, което Lyft също обеща скоро след това. Lyft, вторият по големина доставчик на услуги по споделено пътуване в САЩ, все още не е показал своя доклад. Сега Uber заяви, че редовно ще споделя данни с Lyft и други компании за шофьори, обвинени в сериозни нарушения, свързани със сигурността, и ще продължи да публикува доклади на всеки две години.

Uber се сблъска с редица съдебни искове в страната за проблеми с шофьорите, а Lyft наскоро се изправи пред подобна вълна от правни искове от своите пътници. Само в Калифорния 52 пътници съдят Lyft по обвинения, че са били наранени или нападнати от нейните шофьори, сочат документи, разгледани от Bloomberg.

Всички данни за смъртни случаи и насилие подсказват за рисковете, свързани с пътуването с непознат и с ограничения контрол от страна на компанията. Публикувайки тази информация, Uber предприема необичайна стъпка за компания, като привлича вниманието към опасностите, свързани с нейното решение.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 1,5% по време на следборсовата търговия, след като Uber публикува доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още