IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barbie продължава да води Mattel към успеха

Прочутата кукла е сред истинските печеливши от пандемията

16:24 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Добавете Barbie към списъка с големите победители от пандемията, пише Wall Street Journal.  

Прочутата кукла на Mattel записа 29% растеж на продажбите за третото тримесечие, което доведе до 10% ръст на приходите на компанията за играчки за периода. Това е най-голямото тримесечно увеличение за Barbie от поне две десетилетия, обяви фирмата.

„На 62 години марката е по-актуална от всякога“, обяви главният изпълнителен директор на Matterl Инон Крейс.

След години на проблеми и нарастваща конкуренция от други кукли, Mattel се постара да съживи бранда Barbie, като представи нови размери на тялото, нови тонове на кожата, цветове на косата и даде на куклата различни кариерни пътища.

Пандемията също помогна. Родителите търсеха как да забавляват децата си и то по начини, които не включваха екрани или ползването на вече познати играчки.

„Родителите поставиха за приоритет разходите за децата и избраха качествени, доверени продукти“, допълва изпълнителният директор.

Алисън Джонсън твърди, че пандемията е била труден момент за нейната 8-годишна дъщеря, която не е можела да се среща с приятелите си, както е била свикнала преди. Но детето е използвало много повече въображението си в игрите през последните шест месеца, след като Джонсън се опитала да я насърчи с покупката на четири кукли Barbie, посветени на темата за изборите. В пакета е имало освен кандидатите за президент, така и мениджъри на кампаниите.

„Това е наистина стресиращо време, особено за дъщеря ми“, коментира Джонсън, която управлява компания за спортен маркетинг и комуникации и живее в Калифорния. „Опитвам се да намеря повече неща, които тя да прави и които да ѝ позволяват да си играе, вместо да прекарва време пред екрана“.

Пандемията не започна добре за Mattel. Блокадите принудиха десетки хиляди магазини, които продават играчките на компанията да затворят врати, което потопи продажбите ѝ. А родителите заложиха на това, което директорите в индустрията наричат „разбивачи на скуката“, като бордови игри и пъзели, за да запълнят часовете вкъщи, вместо да харчат пари за кукли Barbie и колички Hot Wheels.

Потребителите започнаха да купуват повече Barbie, когато първата вълна започна да отшумява, но търговците на дребно не бързаха да се разделят с целия си инвентар, ето защо не показваха бързо цялата си стока.

Сега Mattel е в момент, в който търговците на дребно пълнят рафтовете си с играчки преди празничния сезон, докато се опитват да отговорят на търсенето от потребителите. По думите на главния изпълнителен директор продажбите на Barbie на ниво магазини на дребно са скочили с 50% през последното тримесечие, докато общите приходи от продажби на Mattel са се увеличили със „силен двуцифрен“ темп.

Другите марки на Mattel също са се представили добре. Нейният бизнес с превозни средства отчете 6% ръст на приходите от продажби, воден от количките Hot Wheels. Продажбите в категорията, която включва екшън фигурки и други игри, са се увеличили с 14 на сто, благодарение на плюшеното Бебе Йода и на играта “Uno”.

Подразделението за продукти за малки деца до предучилищна възраст преживя 6% спад на приходите от продажби заради по-слабия интерес към продуктите Fisher-Price и Thomas & Friends.

За периода, завършил на 30 септември, Mattel отчете 316 млн. долара печалба, или 91 цента на акция, при 1,6 млрд. долара приходи.

Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха печалба от 39 цента на акция при 1,5 млрд. долара приходи от продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още