IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът взе нова жертва – Мюнхен отмени Октоберфест

През 2018 г. 6,2 млн. посетители на Октоберфест са оставили около 442 млн. евро

11:45 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND</em></p>

Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

Когато премиерът на Бавария Маркус Зьодер и кметът на Мюнхен Дитер Райтер се появиха пред представителите на пресата, в интернет все още течеше обратното отброяване: остават 151 дни и 3 часа до 187-ия Октоберфест.

Но във вторник сутринта двамата обявиха отмяната: поради пандемията на коронавируса най-големият фолклорен фестивал в света се отменя тази година. „Рискът е просто твърде голям", каза Зьодер. Не може нито да се следи за дистанцията в палатките за бира, нито да се носят маски за лице. „Невероятно жалко е", защото Октоберфест е най-големият и красив фестивал в света, пояснява той, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„За мен днес е тъжен ден“, казва и кметът на града Райтер. За Мюнхен и Бавария като цяло това би било „връхната точка на годината“. Така че непровеждането е горчив хап, пояснява той. Освен това решението ще има икономически силно въздействие, защото мнозина болезнено биха усетили липсата на Октоберфест - в портфейлите си.

Решението не е изненадващо. Зьодер заяви по-рано, че е „трудно да си представим“, че хората ще седнат рамо до рамо на пейките впалатките за бира през септември.

Понастоящем големите събития са официално забранени до края на август, но дори и тогава пандемията няма да е стихнала напълно. А масовите бирени фестивали, като карнавала в Хайнсбергер, фестивалът на силните бири в Митертейх и ски партитата в Ишгъл са горещи точки за разпространение на вируса през последните седмици и месеци.

Макар че решението се счита за почти неизбежно сред собствениците на палатки и политиците, то не бе лесно решение, защото икономическото значение на голямото събитие за града и околността е огромно. Икономическата стойност се оценява на до два милиарда евро.

Според данни на града 6,2 милиона посетители са оставили около 442 млн. евро на Октоберфест през 2018 година. Посетителите са платили още 285 млн. евро за храна, пазаруване, таксиметрови пътувания и местен обществен транспорт. Хотели и пансиони, както и гастрономията, са генерирали други 505 млн. евро.

Отмяната на Октоберфест обаче не е прецедент. Фолклорният фестивал стана жертва на холерата през 1854 и 1873 г. и не се провеждаше по време на двете световни войни. Въпреки терористичните атаки от 11 септември 2001 г. организаторите след това проведоха фестивала през същата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още