IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на трюфелите в Албания

Цената на белите трюфели в страната достига между 100 и 140 евро за килограм

16:51 | 12.08.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заплахи, отровени кучета, отсечени дървета – Албания е обхваната от таен конфликт, наричан войната на трюфелите, които са смятани за „черно злато“ в бедната страна, пише Франс прес в свой материал.

28-годишната Евгени Пано е една от берачките на трюфели, дейност, която датира от десетилетия в Албания, когато италианците първи пристигат, за да отнесат в страната си скъпоценните и много скъпи гъби, ценени от гастрономите.

Всяка сутрин в масивите на Южна Албания тя поема на път със съпруга си и кучетата им с тренирано обоняние Лайка и Бос, които душат около долната част на дърветата. Събраните трюфели ще бъдат продадени на няколко шикозни ресторанта в Тирана, но най-вече на чуждестранни посредници – италианци, гърци и французи.

Един килограм черни трюфели излиза 50 евро, а цените на белите трюфели, които са характерни за лятото, достигат 100-140 евро, казва Пано.

Това е истинска манна небесна, която предизвиква силен интерес в една от най-бедните страни в Европа със средна заплата под 400 евро на месец. В селските райони заплащането е дори още по-ниско.

Пано си спомня как един ден няколко мъже й преградили пътя, за да я заплашат, че ще й се случи нещо неприятно, ако продължава да търси трюфели в пустеещи земи, които според тях им принадлежели.

68-годишният Бесим Лами споделя, че решил да прекрати тази дейност в края на 2017 г., след като кучетата му били отровени в планината Дайти на изток от столицата Тирана. „Те ме проследиха, откриха мястото и за да ме накарат да избягам, убиха двете ми кучета“, разказва той.

Търсенето на трюфели в Албания не се подчинява на правила и закони, казва 27-годишната Енеа Ристани. То често привлича хора, които мислят, че могат да забогатеят, като копаят с лопатите си, или нападат хора, които използват помощта на кучета, надушващи трюфелите. Цената на едно такова куче може да достигне 8 хил. евро.

Според Евгени Пано в гората близо до село Пещани трюфелите стават все по-редки заради лопатите, които повреждат корените. „Изкоренено дърво не дава повече плод“, казва тя.

„В Албания трюфелите не се ползват от защита или превенция“, казва съпругът й Панайот, който неотдавна се завърнал в страната, за да се отдаде на тази дейност след две години в чужбина.

Според Адриан Кочи, директор на парк „Дивяка“ в западната част на страната, положението за гъбите в защитения резерват е бедствено. През юни той поискал от полицията да арестува двама мъже с лопати, но те били освободени заради липса на доказателства за противозаконна дейност.

„Съобщаваме на полицията за такива хора, но никога не се стига до следствие“, казва Пано, която напразно призовавала за създаването на правила или дори за въвеждането на данъци.

„Всички сме разтревожени..., но без ясни правила предприемането на действия срещу безскрупулни берачи е като да влезеш в нечий дом без разрешително за обиск“, казва Агим Ходжа, който отговаря за горите в кметството на град Фиери, югозападно от Тирана.

Представителят на министерството на околната среда Или Ходжа казва, че ведомството му подготвя по-точна правна рамка в защита на горите, която трябва да бъде обявена тази година. Тя ще предвижда и предоставянето на лицензи от кметствата в засегнатите градове.

В очакване на правилата сделките стават под масата, както и износът, който не се декларира никъде. Сред берачите „има много чужденци – италианци, гърци, румънци, французи“, казва Енеа Ристани. Продажната цена е десет пъти по-ниска в Албания, отколкото в страните от Западна Европа, допълва тя.

Енеа и баща й казват, че спасението вероятно е в страната. Те са отворили специализирана бакалия в Тирана и след тестото, сосовете, ракията от трюфели се надяват скоро да започнат да продават бира. „Клиентите започват да се интересуват от тези продукти“, казва Енеа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Явно колкото по-прилича на г0внo, за толкова по-изискан деликатес се счита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
KMETA
преди 5 години
Лабрадора ги изяде на ранчото. Докото разберем защо изкопа 50-60 дупки и както е на 6 месеца наддате 2-3 кила за ден два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още