IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2040 г.

Градовете с население над 50 хил. души ще трябва да създадат "зони с ниски емисии" преди 2023 г., предвижда проект

22:32 | 13.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Испанското правителство обяви днес, че иска да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2040 година, предаде Франс прес. Тази инициатива е част от бъдещ закон за енергийния преход, който цели да съдейства за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година.

Социалистическото правителство разчита по този начин да забрани "от 2040 година регистрирането и продажбата в Испания на превозни средства с емисии от въглероден диоксид, каквито са бензиновите и дизеловите автомобили", се посочва в работен документ, представен днес пред медиите. 

Този проект на правителството на премиера Педро Санчес, съставен преди 5 месеца, е представен повече от година след като Франция и Великобритания обявиха подобни цели. Санчес не разполага с мнозинство в парламента и гласуването на закона не е сигурно.

Проектът представлява важен етап по пътя на изпълнението на прана испанската икономика да бъде без емисии на въглероден диоксид към 2050 година. Тази цел минава през изграждането на по-слабо замърсяващ околната среда автомобилен парк. Това може да стане благодарение на създаването на места за презареждане на електрическите автомобили.

Градовете с население над 50 хил. души ще трябва да създадат "зони с ниски емисии" преди 2023 година, каквито са централните части на Мадрид и Барселона, където движението на автомобили е ограничено.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
ше яхат мулетата отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още