IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски доставчик на литий набира до 2 млрд. долара чрез IPO в Хонконг

Акциите на Tianqi Lithium вече се търгуват на борсата в Шънджън

19:38 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският доставчик на литий Tianqi Lithium Corp. планира да набере до 2 млрд. долара чрез листване на борсата в Хонконг, което се очаква да бъде най-голямото през тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с темата.

Базираната в Ченду компания, чиито акции вече се търгуват на борсата в Шънджън, ще листне книжа в Хонконг при ценови диапазон от 69 до 82 хонконгски долара, посочват източници, пожелали да запазят анонимност. 

Големите първични публични предлагания (IPO) почти изцяло изчезнаха от борсата в Хонконг през 2022 г., тъй като ускоряващата се инфлация, покачващите се лихвени проценти и войната в Украйна притискат допълнително специалния административен район на фона на репресиите на Пекин срещу местните технологични фирми.

Листването на Tianqi отразява мащабните усилия на Китай да разшири своята индустрия за добив на литий, за да отговори на бързия темп на налагане на електрическите превозни средства в глобален мащаб. Китайски компании вече инвестираха в края на 2021 г. над 1 млрд. долара за права върху три литиеви мини в Аржентина на фона на продължаващата глобална надпревара за осигуряване на доставки на „бяло злато“. Аржентина, която се нарежда след Чили и Австралия в производството на литий, реформира своето законодателство, намалява данъците и подобрява инфраструктурата с оглед увеличаване приходите от износ.

Според американски анализатори САЩ трябва да вземат под внимание китайската експанзия в Южна Америка, която търси сделки с втората по големина икономика в света, за да се стабилизира след пандемията.

Миналата година цените на лития се повишиха с около 400% и продължават да растат. Някои анализатори очакват те да достигнат своя връх тази година, но тъй като предлагането твърде бавно отговаря на стабилното търсене, този пик далеч не е сигурен. И това може да забави енергийния преход, който попада в центъра на екологичните стратегии на редица държави.

Инфлацията при суровините е повсеместна в момента, но при някои стоки тя е много по-силно изразена и литият е една от тях. Според Wall Street Journal една от основните причини е моделът на ценообразуване за лития.

В момента голяма част от лития по света се продава директно от производители на потребители на фиксирани цени, далеч по-ниски от тези на спот пазара. Но все по-голям брой договори сега се насочват към спот пазара на литий, за да отразяват разликите в обемите или в качество.

Следващата стъпка: пазарът на фючърси. Достигането на фючърсните пазари означава, че търговията с литий или се е развила и е узряла, или има достатъчно стабилно търсене, за да се гарантират бъдещите покупки, достатъчно големи, за да подтикнат разширяването на добива и на нови разработки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още