IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes: Дефицитът на чипове ще продължи да ни притиска през 2022 г.

Производственият капацитет при чиповете се увеличава и недостигът ще отшуми през втората половина на годината, изтъква главният финансов директор Харалд Вилхелм

19:15 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz AG очаква цените на суровините и недостигът на полупроводници да продължат да оказват негативен ефект върху неговите операции и да му попречат отново да посрещне силното пазарно търсене на своите продукти през тази година, заяви главният финансов директор на компанията Харалд Вилхелм. 

Производственият капацитет при чиповете се увеличава и недостигът ще отшуми през втората половина на годината, изтъква той пред анализатори по време на конферентен разговор, свързан с финансовия отчет на концерна за 2021 г.

„Има попътен вятър при [суровините]“, посочва Вилхелм. „Ще се опитаме да видим какво може да се направи в началото на 2021 г. по отношение на ценообразуването, но самото ценообразуване няма да е достатъчно“, добавя той.

По-рано в петък Mercedes отчете печалба, която надмина дори собствената му цел. Производителят заяви, че коригираната възвръщаемост на продажбите от бизнеса с леки и лекотоварни превозни средства достига 12,7%, надхвърляйки насоките от 10% до 12%. Високите цени на новите и употребявани автомобили са изиграли основна роля за постигането на резултата, изтъква концернът.

Mercedes заяви, че коригираната ѝ целогодишна печалба преди лихви и данъци достига около 14 млрд. евро.

В края на януари германският доставчик на автомобилни чипове Infineon Technologies AG обяви, че очаква недостигът на тези компоненти да отшуми през следващата година, като ситуацията с доставките ще се подобри още това лято.

Световният недостиг на чипове засегна сериозно автомобилната индустрия през миналата година и принуди много концерни да преустановят или свият производството в различни региони по света.

Автомобилните производители, включително Volkswagen и Stellantis, се надяват, че затрудненията във веригите на доставка постепенно ще се облекчат през тази година, но предупреждават, че предлагането на чипове ще остане ограничено до лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още