IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine

17:08 | 25.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.

Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Още новини от света на автомобилите четете на Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
В БГ се 'чипират' веднага след покупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Repoman
преди 2 години
Това трябва да стане задължително за всички автомобили, включително и тези нов внос и тези стар внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Не разбирам... че те и без да бъдат ограничени, пак не вдигат повече от 180 км/ч :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още