IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla очаква фабриката ѝ в Германия да заработи от октомври

Дори да спази този амбициозен план, за масовото производство ще е нужно доста повече време

08:51 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Строежът край Берлин. Снимка</em>: EPA/FILIP SINGER</p>

Строежът край Берлин. Снимка: EPA/FILIP SINGER

Илон Мъск посети новата фабрика в Грюнхайде с децата и семейството си. По-малко работно посещение, а по-скоро очарователна офанзива и срещи с влиятелни политици като кандидата за канцлер на ХДС Армин Лашет.

Сега Мъск разкри целта на посещението. Първите превозни средства там трябва да слязат от конвейера през октомври или малко по-късно, каза 50-годишният предприемач по време на посещението на фабриката с Лашет. „Ако имаме късмет“, добави той.

Поканата от Мъск в Twitter за фолклорен фестивал и турне във фабриката на 9 октомври пасва добре с това послания: „Хората от Бранденбург и Берлин имат приоритет, но всеки може да дойде“. 

Този времеви анонс е изненадващ. Досега фабриката се строеше само с временни разрешителни и преди всичко без „зелената светлина“ от органа по опазване на околната среда в Бранденбург. А той е необходим за окончателно въвеждане в експлоатация. Затова експертите не очакват производството да започне преди края на годината.

Министерството на околната среда на Бранденбург посочи, че крайният срок за евентуални възражения срещу модифицираното заявление за разрешение от Tesla ще изтече до 19 август. След това възраженията и становищата на властите ще бъдат разгледани. „Следователно към този момент не може да се посочи конкретна дата за решението по молбата“.

Критикува се преди всичко потреблението на вода във фабриката. Когато го попитаха по темата, американецът се огледа в околността: „Толкова много вода, само погледнете. Прилича ли на пустиня? Толкова много вали“. В момента Tesla строи още един завод близо до Остин, Тексас, където валежите са по-малко.

Според екологичен доклад, публикуван от Tesla преди няколко дни, производителят на електрически автомобили в Грюнхайде планира да използва около 1,7 кубически метра вода на превозно средство, в сравнение с три кубически метра в завода във Фримонт. Според доклада други производители като GM, VW или Daimler ще се нуждаят от четири или повече кубически метра.

Масовото производство ще отнеме време

Независимо дали през октомври или в края на годината: така или иначе ще отнеме известно време, преди да започне масовото производство. Първите превозни средства се произвеждат с цел тестване на машини, оптимизиране на процесите и премахване на източниците на грешки. Тези коли не се продават, а по-късно се унищожават.

За разлика от други производители Tesla поема големи рискове в производството и не изгражда пилотни системи за производство. „Има и много нови доставчици“, казва пред Handelsblatt Питър Мертенс, бивш ръководител на развойната дейност за Audi, изброявайки още един проблем. „Това е предизвикателство - за фината настройка и цялостната интеграция".

Tesla планира да произвежда около 500 000 броя от компактните Model 3 и Model Y всяка година в Грюнхайде. Първоначално компанията искаше да стартира производство през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още