Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чешкият милиардер Даниел Кретински стана най-големият акционер в Metro

Преди два месеца офертата на бизнесмена за придобиване на веригата магазини за бързооборотни стоки беше отхвърлена

Чешкият милиардер Даниел Кретински стана най-големият акционер в Metro

Снимка: Архив Ройтерс

Чешкият милиардер Даниел Кретински увеличи дела си в Metro до 29,99%, два месеца след като офертата му за придобиване на стойност 5,8 млрд. евро беше отхвърлена от борда на директорите на германската верига магазини за бързооборотни стоки, съобщава Financial Times.

Инвестиционната компания EP Global Commerce, която е собственост на Кретински и словашкия му бизнес партньор Патрик Ткач, съобщи в четвъртък, че е упражнила опция за закупуването на 44,95 милиона акции от друг голям акционер, Haniel. Финансови подробности за сделката не се съобщават.

Придобитите акции ще превърнат EP Global Commerce, която до този момент имаше дял от 17,52% в Metro, в най-големия акционер на германската компания. EP Global Commerce съобщи, че ще търси „надлежно представителство“ в Надзорния съвет на Metro.

„Увеличаването на дела подчертава ангажимента на EP Global Commerce към Metro AG като разумен стратегически инвеститор“, допълни компанията на Кретински.

Още по темата

Трансакцията е поредната от серията сделки, които превърнаха Кретински в един от най-влиятелните бизнесмени в Европа. След като първоначално беше съсредоточен върху придобиването на нежелани енергийни активи в страни в Европа, чешкият милиардер разшири интересите си към търговията на дребно и медиите.

Миналата година той придоби дял от издателството зад френския вестник Le Monde, а през последните два месеца се сдоби с малки дялове във френската верига за търговия на дребно Casino и германската телевизия ProSieben.

Увеличаването на дела му в Metro се случва в момент, когато германската верига е на финалната права на трансформацията си от голям конгломерат за търговия на дребно във фокусиран търговец на едро.

След като се освободи от  германските си универсални магазини Kaufhof през 2015 г. и отдели бизнеса си с потребителска електроника през 2017 г., компанията продаде 80% от подразделението си за търговия на дребно в Китай по-рано този месец на Wumei Technology Group за сумата от 1 млрд. евро. Тя също така води продължителни преговори за продажбата на германската си верига супермаркети Real.

През фискалната 2018-2019 г., която приключи през септември, Metro е увеличила продажбите си с 2,4% в съответствие с очакванията за ръст между 1% и 3%, сочат предварителните данни. Книжата на компанията са поскъпнали с 11% от началото на годината.

След увеличаването на дела си в Metro EP Global Commerce остава малко под прага от 30%, който според германските правила за корпоративното управление я задължава да предложи оферта за цялата верига. EP Global Commerce съобщи, че имала вариант да придобие още акции от Haniel, но отказа да разкрие дали възнамерява да го направи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Офисите в Ню Йорк са почти празни и застрашават възстановяването на града