Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Големи вериги магазини отказват да плащат наеми и излагат собствениците на риск

В Германия, Франция и Великобритания дългове на стойност над 1 трлн. евро са обезпечени с бизнес имоти

Големи вериги магазини отказват да плащат наеми и излагат собствениците на риск

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Коронавирусът превръща апокалипсиса на търговските площи в Европа в кошмар за собственици и наематели, пише Bloomberg.

Наложената от правителствата блокада затвори магазини в региона и накара търговци на дребно като H&M да спрат да плащат наеми. Задава се заплаха за последици за секторите на недвижимите имоти и банките на Стария континент.

На карта е заложено не само бъдещето на имотни компании, много от които са притежавани от фондове, управляващи пенсиите на милиони хора със спестявания и на пенсионери. Рискът имотите да предизвикат по-широка финансова криза отново расте.

Още по темата
Дългове на стойност над 1 трлн. евро (1,1 трлн. долара) са обезпечени с бизнес имоти в Германия, Франция и Великобритания, сочат данни на Cass Business School. Във Великобритания, нация на пазаруващи, чиито магазини са почти изцяло затворени, лихви по дълг, обезпечен с бизнес имоти, на стойност около 180 млрд. паунда (224 млрд. долара) трябва да бъдат платени през идните няколко седмици.

„Всички трябва да действаме заедно, защото кризата засяга всички ни“, казва главният изпълнителен директор на H&M Хелена Хелмерсон. Почти 4000 от 5-те хиляди магазина на компанията са затворени.

За изпаднали в затруднение търговци на дребно коронавирусът може да е повратна точка и да се прибави към проблемите на собствениците. Британският оператор на универсални магазини Debenhams може да назначи синдици още идната седмица, за да се предпази от кредитори, съобщават медии. Debenhams прави планове за непредвидени разходи „с цел да защити бизнеса“, съобщи компанията в комюнике.

Две от най-големите компании собственици на молове във Великобритания казват, че са събрали под 40 на сто от дължимия наем през това тримесечие. Британската имотна федерация счита, че общата сума на наемите за тримесечието на британските търговци на дребно е около 2,5 млрд. паунда. Лобистката група в областта на търговията на дребно на Острова, Revo, твърди, че тя дори е по-голяма – 4,5 млрд. паунда.

Собствениците ще бъдат изправени пред голям недостиг на приходи, ако повечето търговци на дребно не платят наема за магазините, които не могат да оперират. Това ще затрудни имотните компании да плащат лихви и да избегнат нарушаване на договори за кредити. В най-лошия случай, ако няма мораториум от кредиторите, банките може да изтеглят заеми и да си възвърнат собствеността върху активи.

Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на BPF, казва, че имотните компании трябва да бъдат гъвкави по отношение на наемите и да подкрепят затруднената търговия на дребно, в която са заети милиони хора в Европа. Въпреки това според нея те също така имат „задължения към кредиторите и инвеститорите си, които представляват спестяванията и пенсиите на 45 млн. души в страната“.

Редица европейски страни приеха закони за временно спиране на лихвените плащания. Във Великобритания подкрепата на правителството е съсредоточена предимно върху наемателите с намаляване на имотни данъци и помощ за изплащането на заплати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа