Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотният пазар в Испания набира още по-висока скорост

Продажбите на жилища в страната през април са надминали нивата от 2019 г.

Имотният пазар в Испания набира още по-висока скорост

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Продажбите на жилища в Испания през април са надминали нивата от 2019 г., сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Това е признак, че имотният пазар не само се възстановява от срива през миналата година, а е по-нажежен в сравнение с периода преди появата на COVID-19, отбелязва агенцията.

Данни на испанската Агенция по вписванията показват, че продажбите на жилища през април са нагоре с 3,1% спрямо 2019 г. и с 91% над нивото през същия период на миналата година, което означава, че активността почти се е удвоила спрямо първия пълен месец на блокада в Испания.

Още по темата
Броят на отпуснатите ипотечни кредити се е увеличил с 31,5% на годишна база, тъй като купувачите са потърсили смяна на жилището или рефинансиране, за да се възползват от необичайно ниските лихви. Спрямо април 2019 г. жилищните кредити са били нагоре с 8,8%, показват данните.

През последните седмици Испания се стреми да се отвори отново за бизнес и пътувания благодарение на ускоряването на ваксинационната кампания и намаляващия брой заразени с коронавирус. Тези политики позволяват на инвеститори с натрупано търсене да открият желания имот.

Общо сделките с недвижими имоти, не само продажбите на жилища, са скочили с 9,3% спрямо април 2019 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Засилването на икономическата дейност и високото търсене на по-големи, светли и зелени жилища изглежда тласкат нагоре и цените. Имотната агенция Tinsa съобщава за ръст на цените на жилищата с 1,3% на годишна база през май.

Испанските острови и средиземноморското крайбрежие отчитат най-рязък ръст на цените, допълва компанията.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Нарастващите ограничения за имотите в Китай показват новия приоритет на Си Дзинпин