IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната собственост в САЩ е на най-високото си ниво от 2013 г. насам

Намаляващите лихви по ипотечните кредити са помогнали за смекчаването на ограниченията пред достъпността на жилищата

11:00 | 31.01.20 г.
<p>
	88,5% от&nbsp; жилищата в САЩ са обитавани. <em>Снимка: Erica Yoon/Bloomberg</em></p>

88,5% от  жилищата в САЩ са обитавани. Снимка: Erica Yoon/Bloomberg

Жилищната собственост в САЩ е достигнала 6-годишен връх през четвъртото тримесечие благодарение на ръстовете сред младите хора и американците с ниски доходи, съобщава Bloomberg.

Равнището на жилищна собственост в цялата страна е достигнало 65,1% и е най-високото от края на 2013 г. насам, сочи доклад на Бюрото за преброяване на населението. Това е второ поредно тримесечие на растеж, като през предходните три месеца и същия период на миналата година нивото на жилищна собственост в САЩ е било 64,8%.

Намаляващите лихви по ипотечните кредити са спомогнали за смекчаването на ограниченията пред достъпността на жилищата, които не позволяваха да наемателите да се превърнат в собственици на жилище. След забавянето в началото на миналата година пазарът на продажби на жилища отново се нажежи. Покупките на стари жилища отвъд океана нараснаха през декември с най-бързия си темп от близо две години.

Ръстът на продажбите превръща повече млади хора и представители на малцинствата в собственици на имоти. Жилищната собственост сред чернокожото население е най-високата от 2012 г. насам, показват данните от преброяването. Равнището на жилищна собственост сред американците под 35 години и при хората с доходи под средните е най-високото от 2011 г. насам.

Дори с подобрението обаче процентът на жилищната собственост намаля значително след срива на жилищния пазар през миналото десетилетие и е далеч от върховото си равнище от 69,2%, достигнато през юни 2004 г.

През четвъртото тримесечие жилищната собственост е била най-висока в Средния запад (69,5%), следван от южните щати с 66,7%, североизточните щати с 62,3% и западните щати с 60,3%.

Близо 88,5% от жилищните единици в САЩ са били обитавани през четвъртото тримесечие на миналата година, а празните жилища са били 11,5%. Жилищата, които са притежавани от обитателите си, са съставлявали 57,6% от общия брой на жилищните единици, а обитаваните от наематели имоти са се равнявали на 30,9% от наличностите в края на миналата година, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още