Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Колко ще загубят собствениците на молове в Румъния заради коронавируса?

Месечните им загуби от несъбрани наеми възлизат на 45-50 млн. евро, сочат данни на консултантска компания

Колко ще загубят собствениците на молове в Румъния заради коронавируса?

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

65-те мола, които (не) работят в Румъния, са натрупали загуби от несъбрани наеми на обща стойност 45-50 млн. евро на месец, съобщава онлайн изданието Romania-Insider.com.

Това показват данни на консултантската компания в областта на бизнес имотите Cushman & Wakefield Echinox.

Резултатът се основава и на допускането, че наемателите в търговските центрове няма да платят никакъв наем през периода, в който не могат да работят заради ограниченията за овладяване на COVID-19. Натрупаните загуби през двата месеца извънредно положение може да достигнат 100 млн. евро.

От 22 март магазините за стоки от неосновна необходимост в търговските центрове в северната ни съседка бяха затворени. Моловете обаче може да не работят още два или три месеца, след като властите започнат да разхлабват ограничителните мерки, заяви румънският министър на здравеопазването Нелу Татару. Така обемът на несъбраните наеми може да се удвои до най-малко 200 млн. евро, сочат изчисления на изданието Economica.net.

Хипермаркетите, супермаркетите и аптеките – единствените наематели, които продължават да работят в местните търговски центрове, заемат 23% от наетите площи от 9 хил. магазина в 65-те мола. Но тежестта им в общия обем на наемите, събирани от собствениците на имотите, е видимо по-малка. Приходите от продажби на 9-те хиляди магазина в румънски търговски центрове се оценяват на 15-20 млн. евро на ден или 450-600 млн. евро на месец, сочат данните на Cushman & Wakefield Echinox.

Още по темата
Наличностите от модерни търговски площи – молове, ритейл паркове и търговски галерии, в Румъния възлизат на около 3,9 млн. кв. м. Супермаркетите и хипермаркетите заемат около 23 на сто от общата площ, сочат данните на  Cushman & Wakefield Echinox.

Отделно проучване на консултантската компания Colliers International установи, че около 45% от търговците на дребно в Румъния, които не продават хранителни стоки, очакват спад с над 30% на оборота си тази година заради извънредното положение.

Други 39 на сто очакват свиване с до 30%, сочи проучването сред 84 наематели и 21 собственици от местния сектор на търговските площи. Наемателите очакват бавно възстановяване към края на годината.

Заради затварянето на магазини, продаващи стоки от неосновна необходимост в търговските центрове, 62 на сто от наемателите са спрели или отложили плащания на наеми и за комунални услуги, а 52 на сто са поискали намаляване на наема, когато магазините бъдат отворени отново.

За да подкрепят възстановяването на бизнеса, 88% от търговците на дребно са кандидатствали за помощ по мярка за техническа безработица, при която държавата плаща 75% от заплатите на служителите.

Същевременно 48% ще използват варианта да отложат плащания на данъци, а 33 на сто ще забавят плащания по кредити до края на годината.

За да подкрепят наемателите си, 62% от собствениците на имоти избират да поискат плащането само на такси за обслужване от търговците на дребно, за да поддържат чистотата, безопасността и техническото оборудване на търговските центрове.

В тази връзка се очаква собствениците на имоти да регистрират спад на нетната си оперативна печалба, като 67% от участниците в допитването очакват тя да достигне до 30%, а други 24 на сто се опасяват от по-голямо свиване тази година.

В допитването на Colliers са участвали търговци на дребно, активни предимно в секторите на модата, хранителните стоки и напитките, козметиката, услугите, развлеченията и красотата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп