IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ растат втори пореден месец през ноември

Средната цена на жилищата е нараснала с 4,2% на годишна основа

10:53 | 28.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали с 1,9% на месечна основа през ноември, което е втори пореден месец на ръст, показва индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), цитиран от Propertywire.com.

Три от четирите области в САЩ регистрират ръст на продажбите миналия месец, но те са намалели със 7% спрямо ноември 2017 г.

Два поредни месеца на ръст са добър знак за пазара, твърди Лорънс Юн, главен икономист на NAR. 

„Пазарните условия през ноември бяха смесени с добри знаци за стабилизиране на продажбите на жилища спрямо предходните месеци, но те са значително под равнището преди една година. Растящите наличности явно успокояват повишаването на цените на жилищата“, допълва той.

Индексът показва също, че средната цена на съществуващите жилища за всички видове жилища през ноември е 257 700 долара, което е ръст с 4,2% спрямо ноември 2017 г. Това е 81-и пореден месец на годишен ръст на цените.

Юн отбелязва, че в западните щати настъпва промяна на пазарните условия с много по-ниски продажби и слаб ръст на цените. В западните щати потребителите проявяват и най-малък интерес към закупуване на жилище главно заради липсата на запаси от достъпни жилища.

Имотите обичайно са оставали 42 дни на пазара през ноември, което е ръст спрямо 36 дни през октомври и 40 дни преди една година, но 43% от продадените жилища през ноември са били на пазара под един месец.

Разбивка по области показва, че най-силно през предпоследния месец на годината продажбите са нараснали в североизточните щати - със 7,2% на месечна основа, но същевременно с 2,6% под нивото преди една година. Средната цена в тези щати е била 291 400 долара, което е ръст с 6,5% спрямо ноември 2017 г.

В Средния запад продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 5,5% на месечна основа, но отбелязват годишен спад от 4,3%, а средната им цена е била 199 100 долара, или ръст от 2,6% спрямо същия период на миналата година.

В южните щати продажбите на съществуващи жилища са отбелязали месечен ръст от 2,3% и спад от 5,6% на годишна основа. Средната цена на Юг е 223 600 долара, което е ръст с 3,2% спрямо ноември 2017 г.

В западните щати продажбите на съществуващи жилища са намалели с 6,3% на месечна основа и с цели 15,4% на годишна основа. Средната им цена е била 380 600 долара, или с 1,8% повече спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още