IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork е имала тежък развод с Адам Нойман

Нови декларации до борсовите регулатори показват, че компанията за споделено офисно пространство е позлатила съоснователя си

20:01 | 27.05.21 г.
<p>
	Нойман по време на TechCrunch Disrupt NYC 2015.<em> Снимка: Michael Nagle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Нойман по време на TechCrunch Disrupt NYC 2015. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg 

Преди близо две години SoftBank Group Corp. се опита да се раздели мирно със съоснователя на WeWork Адам Нойман, когато японската корпорация спасяваше компанията за споделени офисни пространства. Това бе всичко друго, но не и лесен развод.

Декларации до борсовите регулатори, подадени по-рано този месец, показват, че през февруари WeWork е дала на Нойман подсладена отплата под формата на акции на стойност около 245 млн. щатски долара - предимство, което не е било предоставено на други ранни акционери и за което не е докладвано досега, пише The Wall Street Journal.

Сделката беше част от предоговарянето на гигантския пакет от компенсации за напускане на бившия главен изпълнителен директор от 2019 г., пакет, предназначен да сложи край на дългогодишния спор между него и SoftBank и да помогне за разчистването на пътя за листването на WeWork.

В допълнение последният пакет му даде близо 200 млн. долара в брой, позволи му да рефинансира дълг за 432 милиона долара при изгодни условия и позволи на предприятие, което Нойман контролира, да продаде акции за 578 млн. долара на WeWork.

Продажбата на акции беше отворена за всички инвеститори, докато останалите предимства бяха запазени само за Нойман.

Борсовите документи също така показват как след напускането на Нойман през есента на 2019 г. WeWork е понесла големи загуби, тъй като продаде редица компании, придобити по негово указание. Тя набра едва 164 млн. долара при 10 начинания, които първоначално бяха закупени за 759 млн. долара в брой и акции на WeWork.

Разкритията са направени в момент, когато WeWork завърши сливането с BowX Acquisition Corp. - компания за придобиване със специално предназначение. Сделката ще позволи на компанията за споделени офиси да стане публична. Неуспешен опит за първично публично предлагане през 2019 г. доведе до напускането на Нойман.

Експерти по напускания на високопоставени мениджъри твърдят, че пакетът се откроява не само с огромния си размер, но и на фона на постиженията на Нойман. Оценката на WeWork, която той съоснова през 2010 г., падна до около 8 млрд. долара, когато напусна, спрямо върха от 47 млрд. долара в началото на 2019 г. Общо WeWork набра повече от 11 млрд. долара, за да изгради компания на стойност 7,9 млрд. долара, без да включва дълга.

„Щедростта беше подценявана“, казва Конър Калахан, професор по мениджмънт в Университета на Илинойс в Чикаго, който изучава пакетите за обезщетения. „Това ще бъде нещо, което ще разстрои мнозина".

В действителност този ход вероятно ще натъжи допълнително някои бивши служители. Повече от 90% от персонала на WeWork държаха опции за акции, които бяха под въпрос, когато SoftBank спаси компанията през 2019 г. Докато WeWork преоцени опциите за акции на далеч по-ниска цена за персонала, който остана на работа, хиляди бяха съкратени, тъй като компанията се свиваше, отказвайки всички техни опции за акции.

Едно от обясненията за това как Нойман успява да договори толкова добри условия е, че за разлика от повечето ръководители на големи корпорации той контролира компанията, като държи акции с 10 пъти повече гласове от тези на нормален дял. Всъщност SoftBank му плаща, за да се откаже от този контрол, казва Калахан.

Преговорите за напускането на Нойман стартираха през есента на 2019 г., когато компанията отказа да направи дори опит за IPO. WeWork, която беше най-ценният стартъп в страната по-рано същата година, беше подложена на обстрел от инвеститори, загрижени за огромните загуби, потенциалните конфликти на интереси на Нойман и неговия непостоянен стил на управление. Тъй като IPO-то се провали, той подаде оставка като главен изпълнителен директор, но на практика остана да контролира компанията, като се има предвид неговото количество гласове и позицията му на председател.

Седмици по-късно SoftBank подготви спасителен план за WeWork, който беше с ниски инвестиции. Въпреки това японският конгломерат нямаше да инвестира, докато Нойман не се откаже от контрола и мястото си в борда, казаха ръководителите на SoftBank. След преговори SoftBank се съгласи да плати на Нойман консултантска такса в размер на 185 милиона долара, да позволи на предприятие, което той контролира, да продаде акции за 972 милиона долара и да рефинансира дълг за 500 милиона долара, обвързан с останалите му акции.

Месеци по-късно SoftBank се отказа от сделката за покупка на акции, като заяви, че определени условия - включително корпоративно преструктуриране в Китай - не са били изпълнени. Също така компанията спря да плаща консултантската такса.

Последваха съдебни дела и с наближаването на процеса тази пролет, докато пазарът на SPAC процъфтява, японският технологичен гигант сключи извънсъдебно споразумение с Нойман и други ранни акционери, като се съгласи да купи от тях с около 50% по-малко акции, отколкото преди.

Но Нойман е поискал повече и е подтикнал SoftBank и WeWork към допълнителни предимства, казват запознати.

Резултатът беше 106 милиона долара в брой, което е над тези 92,5 милиона долара консултантски такси, които той вече е получил. Около 50 милиона долара от сумата трябва да отидат на адвокатите на Нойман, твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още