Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса

Много заразени не могат да покрият разходите си за медицински услуги, а политиците реагират бавно и без план

Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След лечението си срещу коронавирус на Дани Аскини ѝ стават ясни две неща: тя избягва смъртта, но вероятно ще бъде съсипана до края на живота си. Тя няма да може никога в живота си да събере общо 34 927,43 долара за сметките за болници и лекари, пояснява американката пред списание Time.

Още по темата

Току-що е загубила работата си и е щяла да започне следващата. В тази опасна междинна фаза тя е нямала здравно осигуряване. Типична ситуация в САЩ, където предимно работодателите осигуряват здравното осигуряване.

Болестта на Дани Аскини се случва преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обещае, че всички американци могат да бъдат тествани безплатно за вируса. Дори това не би спасило от финансов колапс жената. С цена от около 900 долара тестовете биха били най-малкият и проблем. След обещанието на Тръмп здравните застрахователи и болниците веднага дадоха да се разбере, че само тестът е безплатен, но не и лечението.

Пандемията на коронавируса тласка американската здравна система до своя предел по два начина. От една страна, налице е очевиден проблем: в епицентъра на епидемията, особено в Ню Йорк, болниците вече са претоварени. Президентът Тръмп обаче в момента се въздържа от широки забрани за излизания.

В Prebysterian Hospital Columbia-Irving двама пациенти с коронавирус вече споделят една система за апаратно дишане, защото в противен случай броят на апаратите не би бил достатъчен. Други болници използват хладилни камиони, за да съхраняват временно починалите от вируса. Същевременно пикът на пандемията според губернатора Андрю Куомо се очаква след две-три седмици.

От транспортирането на пациентите до лекари, болници, аптеки, здравно осигуряване, фармацевтично производство: здравната система в САЩ е до голяма степен ориентирана към печалбата. Това причинява изключителна тежест дори в нормални времена - около 60 процента от частните фалити в САЩ се дължат на прекалено високи и неплатими болнични сметки. Във времена на пандемия този проблем е още по-болезнен и огромните слабости на американската здравна система стават особено видими.

Тя произвежда свръхпредлагане за всички онези, които могат да си го позволят, на цената на огромни разходи. В долния край обаче принуждава хората от по-ниската средна класа да се откажат от необходимите лечения или финансово да рухнат. Държавата плаща само разходите за лечение на най-бедните и пенсионерите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дeеeebа, защо под тая статия го няма оня, дето все разправя "великият мъж" и "обонго". Май май щото лъсва колко по-далновиден е бил "обонгото", а "великият мъж" май само се е погрижил неговите хора - последният 1% на върха да е ОК, пък другите - кучета ги яли :D
1
 
3
 
6
преди 3 месеца
Що , да не би у нас здравната система да мисли за здравето на хората ... навсякъде по света , т.нар. "здравни" системи мислят само как да оберат гражданина ! Затуй са задължителни , щото инак всеки който има нещо под каскета ше им тегли майната !
1
 
8
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Американците не се страхуват от здравната система. Страхуват се от това, че фактически няма такава. Там всичко е търговски фирми в здравеопазването и е на парче. Едни болници, клиники и лаборатории са по малки други по големи , правят някакви обединения за да се по големи и да се справят по лесно, но положението е трагично - всеки е сам за себе си и всеки се оправя сам.
П.с.
Въф фащ ако има голям страх от централизираните системи и обединения - вика им се комунизъм!
Затва сичкото там е на парче и като дойде епидемия си е.ало м.йката
1
 
7
 
4
преди 3 месеца
Америка я чака още една сопа. Тоя път от Венецуела, разбитай Роснефт:

https://youtu.be/IvFnaBpeu7A
0
 
7
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ако е вярно написаното в статията за 16.000 теста дневно в щата Ню Йорк, то това означава, че положението там ще е по-зле и от Италия. В последните дни около 6000 души се установяват като вирусоносители, който резултат на база направени тестове е пълна катастрофа.

Още от САЩ
Dow прибави близо 370 пункта в края на работната седмица