IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън удвоява целта за ваксиниране на 200 млн. дози до края на април

Президентът на САЩ посочи, че ще се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 година, като неговият избор за вицепрезидент ще бъде пак Камала Харис

20:55 | 25.03.21 г. 1
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън си постави за цел да администрира 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава, съобщава Bloomberg.

САЩ са напът да постигнат новата цел, заяви Байдън по време на първата си официална пресконференция.

"Знам, че е амбициозно", посочи той от Белия дом, добавяйки: „Вярвам, че можем да го направим“.

Той си постави първоначалната цел да извърши 100 милиона ваксинации за 100 дни през декември, преди ваксинационната кампанията в САЩ да набере скорост. Президентът успя да постигне това на 58-мия си ден в Белия дом.

При сегашните си темпове САЩ ще успеят да използват малко над 203 милиона дози от ваксините до определения от Байдън краен срок. 

В същото време президентът посочи, че ще се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 година, като неговият избор за вицепрезидент ще бъде пак Камала Харис.

Страната може да успее да надмине новата цел на Байдън, тъй като фармацевтичните концерни увеличават производството. Johnson & Johnson се стреми рязко да увеличи доставките, след като получи разрешение за ползване на своята ваксина преди месец, докато Pfizer Inc. и Moderna Inc. продължават да увеличават непрекъснато своите производствени темпове.

„Основният проблем е да се осигури спокойствие сред хората, за да могат да спят през нощта и да не се взират в тавана, чудейки се дали са загубили здравните си осигуровки, дали ще загубят член от семейството, дали са заплашени да изгубят дома си, защото не могат да си платят ипотеката, или милиони хора ще бъдат изхвърлени от домовете си заради невъзможността да си платят наема “, изтъкна Байдън.

По-рано той заяви, че САЩ ще имат достатъчно ваксини за всички възрастни до края на май, въпреки че служителите на администрацията казват, че ваксинирането може да отнеме повече време.

Досега САЩ са използвали 130 милиона дози от одобрените в страната ваксини, значително повече от която и да било друга страна по света. Тук влизат и 16,5-те милиона дози, използвани по време на администрацията на Доналд Тръмп. За сравнение, Германия, която е лидер в това отношение в Европейския съюз (ЕС), е използвала общо 11 милиона дози.

От момента, в който Американската администрация по храните и лекарствата разреши първите ваксини на Pfizer и Moderna, правителството на САЩ, първо при Тръмп, а след това при Байдън, вече се беше договорило да закупи всички произведени в страната ваксини на концерните за месеци напред, оставяйки много други страни да чакат или да се обърнат към други производители.

И все пак броя на инфекциите в САЩ остава голям. Случаите са по-малко спрямо пика през януари, но спадът спря, което доведе до предупреждения от страна на здравните служители, които съветват хората да продължат да носят маски и да спазват всички други защитни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
На въпроса мислите ли че на изборите 2024 ще се изправите срещу кандидата на републиканците Тръмп. Байдън отговаря не съм сигурен, че ще има републиканска партия до тогава, а вие.По страшно послание от президент и то на "свободния свят" не съм чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още