IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech и Pfizer ще правят иРНК ваксина срещу херпес

Планира се клиничните изпитвания да започнат през втората половина на 2022 г., а двете компании си поделят разходите и бъдещата печалба

15:11 | 06.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/BIONTECH SE</em></p>

Снимка: EPA/BIONTECH SE

Фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer си сътрудничат в разработването на потенциално първата ваксина на базата на иРНК за предотвратяване на херпес. По силата на споразумението базираната в Майнц BioNTech SE ще получи авансови плащания в размер на 225 млн. долара от Pfizer, съобщиха компаниите. Сумата се състои от парично плащане в размер на 75 млн. долара и капиталова инвестиция в размер на 150 млн. долара.

BioNTech има право и на бъдещи плащания при редица регулаторни и продажбени етапи на обща стойност до 200 млн. долара. Pfizer ще получи 25 млн. долара от BioNTech за своята патентована антигенна технология, предава Ройтерс,

Планира се клиничните изпитвания да започнат през втората половина на 2022 г. Двете компании си поделят разходите за разработка, както и брутната печалба от бъдещите продажби на продукта. Pfizer има правото да продава потенциалната ваксина в цял свят, с изключение на Германия, Турция и някои развиващи се страни, за където BioNTech ще притежава правата за продажба.

Шинлесът (вирусът на херпес зостер) е изтощително и болезнено заболяване, което засяга всеки трети американец в определен момент от живота му. Колебанията в имунитета, като тежко заболяване или стрес, насърчават повторното заразяване с вируса, което се проявява с болезнен обрив, освен с други симптоми. На пазара вече има ваксини срещу херпес. Двамата партньори обаче се надяват, че ваксината, базирана на иРНК, ще бъде по-ефективна и по-добре поносима.

Pfizer и BioNTech вече започнаха сътрудничество през 2018 г. за разработване на ваксина срещу грип. През 2020 г. това партньорство беше последвано от съвместното разработване на ваксината срещу Covid-19, която също е базирана на иРНК. Т.нар. иРНК (mRNA) съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

При новите ваксини иРНК, създадена в лаборатория, се въвежда в човешки клетки, за да произведе вирусни протеини, които в крайна сметка предизвикват имунен отговор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
дано стане задължителна и тя... все пак гоним растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още