IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за обезщетенията при безработица помрачиха настроението на Wall Street*

Най-голямо е понижението при Nasdaq Composite, тъй като инвеститорите продължават да напускат технологичния сектор

17:52 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в четвъртък с понижения, тъй като инвеститорите са обезкуражени от по-лошите от очакваното данни за молбите за обезщетения при безработица в САЩ и мрачната прогноза на Walmart.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с почти 200 пункта (0,6%). На свой ред широкият измерител S&P 500 изтрива 0,7%, а технологичният  Nasdaq Composite - 0,9%, тъй като инвеститорите продължават да напускат технологичния сектор.

Подадените за първи път обезщетения за безработица са били 861 хил. през изминалата седмица – най-много от месец, показват данни на американското министерство на труда. Цифрите са и над оценката на Dow Jones за 773 хил.

В същото време акциите на един от най-големите работодатели в САЩ – веригата Walmart, поевтиняват с близо 6,2%, след като компанията представи по-лоши от очакваното данни за четвъртото си тримесечие. Също така търговецът на дребно очаква и забавяне на продажбите през идната година.

Акциите на Apple също поевтиняват с 1,3%. От началото на седмицата спадът в стойността им е 4,6%, докато инвеститорите прибират печалбата си от технологичния сектор, който бе начело на последната порция ръстове на Wall Street. Книжата на Tesla пък губят 1,4% от стойността си, а за седмицата спадът е от 3,3%.

Корпоративна Америка изпраща един силен сезон на отчетите на фона на очакванията за нов кръг стимули от Вашингтон.

Също така по-късно днес се очаква и изслушването пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите на ръководителите на Melvin Capital и Robinhood, както и на потребителя на Reddit Кийт Джил във връзка със сагата GameStop

Инвеститорите също така продължават да слеят отблизо и движенията на цените извън търговията с акции. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да е близо до едногодишния си връх, а цените на петрола и газа вървят нагоре заради необичайно студеното време в САЩ.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте отново в четвъртък и достигна съответно 1,312% и 2,097%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, пък се понижава до 90,72 пункта.

На стоковите пазари цената на американския лек суров петрол WTI се увеличава с 0,3% до 61,35 долара за барел. Фючърсите върху международния сорт Брент обаче поевтиняват минимално до 64,33 долара за барел.

Златото на свой ред също поскъпва с 0,3% до 1778,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още