IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се насочва към първата си 8-дневна печеливша серия от над една година*

Индексът на сините чипове прибавя близо 58 пункта в началото на петъчната търговия

18:18 | 13.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава в началото на петъчната търговия и се насочва към първата си осемдневна печеливша серия от над една година на фона на подобряването на нагласите около търговските отношения между САЩ и Китай, предава CNBC.

Индексът, който включва 30 компании, прибавя 57,48 пункта към стойността си и достига ниво от 27 239,93 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва 0,13% до ниво от 3013,17 пункта и се доближава до историческия си рекорд от 3027,98 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава леко с 0,03% до 8188,98 пункта.

Книжата на Caterpillar и Boeing, които са силно зависими от търговията, поскъпват съответно с 0,3% и 1,1%. Ръстовете обаче са леко неутрализирани от спада с 1,6% на цената на акциите на Apple. Книжата на технологичния гигант поевтиняват, след като анализатор от Goldman Sachs понижи целевата си цена на 165 долара за акция на Apple спрямо 187 долара преди това.

Вниманието на пазарите е насочено и към развитията в областта на търговията на фона на продължаващата подготовка на двете най-големи икономики в света за преговори в началото на октомври, които целят да намерят изход от търговската им война.

New York Times съобщи, че Китай ще освободи някои американски земеделски продукти, включително соята и свинското месо, от допълнителни мита.

В четвъртък САЩ приветстваха възобновените покупки от Китай на американски земеделски стоки, а президентът Доналд Тръмп заяви, че се очаква Пекин да купува „големи количества“ земеделски стоки. Той каза още, че обмисля временно търговско споразумение с азиатската страна.

“Това бързо се превръща в базово допускане, така че не е ясно дали пазарите ще реагират благоприятно на бъдещи заглавия, които просто потвърждават вероятността от подобен сценарий“, коментира изпълнителният директор на J.P. Morgan Адам Крисафули.

Тръмп говори след решението си да отложи повишаването на митата върху китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от 1 октомври на 15 октомври като „жест на добра воля“ към Китай. САЩ и Китай си наложиха мита върху стоки за милиарди долара от началото на 2018 г., като разтърсиха финансовите пазари и влошиха нагласите на бизнеса и потребителите.

В макроикономически план нагласите на американските потребители през септември надминаха очакванията, тъй като те са настроени по-оптимистично към перспективите пред икономиката. Въпреки това безпокойството заради търговската война се е засилило.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,864% и 2,342%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава леко с 0,08% до 98,23 пункта. Еврото покъпва с 0,09% до 1,1071 долара, а паундът напредва с 0,88% до 1,2442 долара. Спрямо йената щатската валута задържа нивото си от 108,09 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава до ниво от около 60 долара за барел, тъй като притесненията около забавянето на световната икономика и търсенето на петрол взеха превес над признаците за напредък в търговския спор между САЩ и Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 19 цента до 60,19 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 15 цента до 54,94 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,21% до 1510,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още