IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните везни на САЩ се накланят към чистата енергия въпреки политиката на Тръмп

ВЕИ индустрията вече осигурява повече работни места и по-бърз икономически растеж в сравнение с бизнеса с изкопаеми горива, показва проучване

22:14 | 20.05.19 г. 5
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Изкопаемите горива никога не са имали по-добър приятел в Белия дом от американския президент Доналд Тръмп. Но защо тогава през последните две години инвеститорите фаворизират публичните компании, които залагат на възобновяема енергия и остават безразлични към петрола, природния газ и въглищата? 

Тръмп проведе кампания срещу научните твърдения по отношение на климатичните промени и обеща да анулира всяко ограничение по отношение на проучванията, сондажната дейност, миннодобивната промишленост и изгарянето на конвенционална енергия, пише Матю Уинклър за Bloomberg. 

Още в зората на своето президентство Тръмп анулира Плана за чиста енергия, който налагаше забрани за обособяване на нови въглищни мини, както и стратегията на предходния президент Барак Обама, свързана с климата. По подобен начин постъпи и с Парижкото споразумение за климатичните промени, като оттегли САЩ от него, докато разширяваше възможността за сондажна дейност на територията на щатите.

И все пак, на фона на цялата тази активност от страна на Тръмп с афинитет към изкопаемите горива, този ресурс продължава да бъде пренебрегван на фондовите пазари, откакто последните президентски избори бяха спечелени от републиканеца милиардер.

Общо 170 компании от индекса Russell 3000 Energy Index изгубиха 12% от стойността на своите акции, когато администрацията на президента опроверга твърденията за климатичните промени, определяйки ги като „измислица“.

В същото време The Russell 3000 се повиши с 27%, като технологичните компании в него отчетоха ръст в стойността на акциите си от 53 на сто.

89 публично търгувани американски компании, идентифицирани от Bloomberg New Energy Finance като дружества, чиято печалба се изгражда поне на 10% от възобновяема енергия, енергийна ефективност или чисти технологии, са регистрирали 50% възвръщаемост, откакто Тръмп пое президентския пост.

Компанията Ameresco Inc., която разработва енергийни проекти, базирани на възобновяема енергия, е успяла почти да удвои своята стойност до 15 долара за акция по време на управлението на Тръмп.

а1 а1

Базираната в Юта Vivint Solar Inc, която се занимава с инсталиране на оборудване за възобновяема енергия, отчита поскъпване на своите акции с 98% за същия период.

Дружеството от Северна Каролина Cree Inc., което произвежда енергийно ефективни осветителни системи, регистрира ръст в стойността на своите книжа от 121% за посочения период.

А какво направиха традиционните енергийни компании за своите акционери по време на управлението на Тръмп?

Акциите на Exxon Mobil Corp. поскъпнаха с 1% за това време, докато книжата на Kinder Morgan Inc., която изгражда тръбопроводи и складове за съхранение, отчетоха 1% спад в стойността си. Peabody Energy Corp също регистрира поевтиняване на своите книжа от 4% от април 2017 г.

Според Labor Network комбинирано соларната и вятърната индустрия в САЩ създават 12 пъти по-бързо работни места в сравнение с останалите сфери на икономиката.

Според организацията броят на работните места в соларната промишленост вече надминават тези от петролната и газовата индустрия.

Най-големият търгуван на борсата фонд в САЩ iShares Global Clean Energy ETF, който инвестира в чиста енергия, отчита ръст в стойността на своите акции от 152% от избирането на Тръмп. За сравнение, Energy Select Sector SPDR Fund, най-големият публичен фонд в САЩ за инвестиции в петролни и газови компании, отбелязва 20-процентен спад в стойността на книжата си за същия период.

Тръмп трябва да гледа към слънцето, където се правят повече пари, заключва Уинклър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 4 години
https://grist.org/climate-energy/2011-04-22-chart-of-the-day-the-u-s-energy-mix-in-2035/Шистаците 'изяждат' дела на по-скъпите въглища.В САЩ имат много, но в БГ не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pronto
преди 4 години
Хмм пък баш тези дни Бъфет заложи 10 милиарда на изкопаемите горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
ха ха ... чак пък ...то това е факт от 4-5 години като тенденция в УСА , просто наскоро окончателно ги изместиха въглищните централи . местните общности сами решават какво ще правят с доставките на ток и от какво ще са , тръмп може дамо де се пеняви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Агент 007, ако обичате!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Чувствам как zelka-та ще достигне състояние на нега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още