IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американската икономика се държи

Прогнозите са умереният растеж да се задържи, въпреки че коронавирусът и предстоящите президентски избори крият риск

21:51 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика е нараснала със скромен до умерен темп през първите седмици на годината. Това показва проучване на Федералния резерв, проведено точно когато ефектите от епидемията от коронавирус започнаха да оказват ефект върху някои бизнеси и да създават притеснения за финансовите пазари.

„Имаше индикации, че коронавирусът се отразява отрицателно на пътуванията и туризма“, се казва в доклада, публикуван в сряда. Данните се основават на информация, събрана от 12-те клона на централната банка до 24 февруари, съобщава Bloomberg.

Според т. нар. Бежова книга на Фед промишлената активност нараства, но „някои забавяния във веригите за доставки са налице в резултат на коронавируса“. В някои клонове пък се съобщава, че производителите се притесняват от нови сътресения през идните седмици.

Заетостта отчита ръст „с бавен до умерен темп“, като новите назначения са били ограничени от по-свития пазар на труда. Продажните цени бележат лек ръст.

„Някои фирми, най-вече промишлените, бяха оптимистично настроени, че първата фаза на търговската сделка с Китай ще намали цените на стоките, но някои все още изпитват затруднения с митата и се притесняват за това как коронавирусът може да се отрази на цените“, се казва в текста.

Той е публикуван ден след решението на Фед да намали основната си лихва с 50 базисни пункта – първото извънредно понижение от финансовата криза през 2008 г. насам, в опит да се предпази икономиката от ефектите на вирусната епидемия.

Докладът посочва, че компаниите очакват в близко бъдеще умереният растеж да продължи, като коронавирусът и предстоящите президентски избори през ноември се виждат като възможни рискове.

Ръководството на американската централна банка ще проведе следващата си редовна среща на 17-18 март. На база цени на фючърсните договори инвеститорите очакват да бъде взето решение за най-малко едно понижение на лихвите от четвърт процентен пункт на заседанието.

Междувременно коронавирусът в САЩ отне още животи, след като заразата се разпространи в Сиатъл, а страховете, че болестта може да предизвика значителни – макар и временни, щети на най-голямата икономика в света чрез сътресения в работата на бизнеса и потребителските разходи, нараснаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още