IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански сдружения в САЩ заведоха дела срещу Тръмп и негови служители

Причината са нечовешките условия на задържане на над 1000 незаконни имигранти

22:15 | 02.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Граждански сдружения в САЩ заведоха дела срещу президента Тръмп и членове на администрацията му по обвинение, че са подложили над 1000 незаконни имигранти на нечовешки условия на задържане в Калифорния, предаде Франс прес.

От 8 юни има задържани хора във федерални центрове "в нарушение на конституционните им права", се казва в жалбата, внесена от редица организации, сред които влиятелният Американски съюз за граждански свободи и Бюрото за правни съвети на затворници в Калифорния.

"Те са затворени в килии през по-голямата част от деня и по цяла нощ и не са прегледани от медицински персонал. Предлага им се неподходяща храна, която понякога не става и за ядене, например мляко с изтекъл срок на годност или сандвичи, състоящи се само от две филии хляб", се казва в жалбата.

Вчера редица служители на администрацията на САЩ, включително един от началниците на граничната полиция, бяха разпитани на изслушване в Конгреса след влизането в сила тази пролет на политика на нулева толерантност към незаконната имиграция.

След бурните реакции срещу системното разделяне на семействата, които преминават незаконно границата, което доведе до отнемането на над 2500 деца от техните родители или настойници, президентът Тръмп бе принуден да преразгледа тази мярка.

В жалбата се твърди, че задържаните в Калифорния са подложени "на сурови условия, които могат да се опишат само като наказателни и нечовешки".

Жалбата е внесена срещу президента Тръмп, министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, министъра на правосъдието Джеф Сешънс и служители на граничната полиция и други ведомства.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още