IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите вече виждат двойната рецесия в САЩ на хоризонта

Всички 235 членове на Националната асоциация за стопанска икономика дават добри оценки на стимулиращите усилия на Фед

22:42 | 24.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</p>

Снимка:  Stefani Reynolds/Bloomberg

Има шанс "едно към четири" икономиката на САЩ да изпадне в двойна рецесия според икономисти, анкетирани от Националната асоциация за стопанска икономика (НАСИ).

Две трети от членовете на НАСИ смятат, че икономиката все още не е излязла от рецесията, която започна през февруари. 80% прогнозират 25-процентов шанс за втори спад, след като икономиката се възстанови, предава CNBC.

Всички 235 членове на асоциацията дават добри оценки на стимулиращите усилия на Фед, но са разделени по въпроса дали Конгресът е свършил адекватна работа в отговор на рецесията, показват резултатите от последното проучване на НАСИ.

Три четвърти от анкетираните смятат, че настоящият паричен отговор на Фед е подходящ. Това е най-високият процент одобрение на текущата парична политика от 2007 г. насам. Близо 60% очакват лихвите в страната да останат непроменени или дори да бъдат намалени до края на 2021. Повечето очакват лихвените проценти да бъдат повишени до края на 2022 г., но все пак в рамките на 100 базисни пункта от нивото, на което се намират в момента.

Проучването е проведено между 30 юли и 10 август, на фона на усилията в Конгресът за постигане на съгласие за последния пакет от стимули. 40 на сто от анкетираните  заявяват, че стимулът, предоставен от Конгреса, е недостатъчен. Други 37% казват, че е адекватен, а 11% го смятат за прекомерен.

Повече от половината, или 52%, твърдят, че оптималният размер за следващия фискален пакет би бил най-малко 1,5 трилиона долара, докато други 20% смятат, че трябва да бъде между 1 трилион и 1,5 трилиона долара. 17 на сто  мислят, че пакет, по-малък от 1 трилион долара, ще бъде оптимален.

60% от участниците твърдят, че Конгресът трябва да разшири както допълнителната финансова помощ при безработица, така и Програмата за защита на работните места в малкия бизнес. Други 18% посочват, че не вярват, че допълнителното заплащане при безработица трябва да бъде увеличено.

45% от анкетираните казват, че фискалната политика е твърде строга или рестриктивна, докато други 37% смятат, че тя е „правилна“.

Икономистите са загрижени за нарастващия размер на американския дълг, като 88% са поне „донякъде“ засегнати от факта, че федералният държавен дълг е на път да надхвърли 100% от БВП на страната, достигайки най-високото си ниво след Втората световна война.

Относно начините, по които Конгресът може да увеличи приходите си, 55% заявяват, че трябва да се повиши данъкът върху енергията или въглеродните емисии, а 51% се обявяват за разширяване на индивидуалните и/или корпоративните данъчни основи. Подкрепата за въвеждане на данък върху богатството нарасна до 36% през август от 24% при февруарското проучване.

От НАСИ посочват, че 58% от анкетираните са на мнение, че правителството е трябвало да направи повече за разработване на по-добри фискални стабилизатори, когато икономиката е била в добра форма.

Три важни политически приоритета, които следващата администрация трябва да предприеме през първата си година, са борбата срещу COVID-19, насърчаването на икономическото възстановяване и здравната политика, смятат икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 3 години
САЩ е при условия на неправилен модел за емисия на долар.Дейността на Федералният резерв (Фед) подсигурява щети. САЩ е жертва на грешката на Фед. При неправилен модел за емисия на долар, мерките за противодействие срещу COVID-19 създават допълнителни щети.Възможно е спасение на САЩ от икономическа криза. За устойчив американски просперитет е необходим правилен модел за емисия на долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още