IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Джером Пауъл трябва да си ходи

Мандатът на Пауъл като председател на Федералния резерв приключва през февруари

21:00 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Ако американският президент Джо Байдън иска да остане верен на дневния си ред, не трябва да номинира отново Джером Пауъл за председател на Федералния резерв, смята икономистът, носител на Нобелова награда и дългогодишен консултант на Демократическата партия Джоузеф Стиглиц.

„Хората възхваляват много Пауъл, защото той подкрепя икономиката по време на пандемията… От една страна съм съгласен с това“, заяви Стиглиц, който сега е преподавател в Колумбийския университет, в интервю за Ройтерс.

„От друга страна, това е необходимият минимум за позицията. Почти всеки ръководител би направил нещо подобно“, допълни икономистът във връзка с почти нулевите лихвени проценти и месечните покупки на облигации, които Пауъл поддържа от март 2020 г.

Но Байдън трябва да погледне разхлабения подход на Пауъл към финансовите регулации, нежеланието му да включи проблеми, свързани с климата, в наблюдението върху банките от Фед и да провери дали Пауъл ще бъде толкова ангажиран с пълната заетост, ако инфлацията остане по-висока от очакванията, смята Стиглиц.

„Ще изпълни ли администрацията на Байдън основните обещания в дневния си ред?... Пауъл няма да го направи“,  категоричен е икономистът. Той смята настоящия член на управителния съвет на Фед Лаел Брейнард за „очевиден кандидат“, който би възприел по-категорична регулаторна позиция, ще накара Фед да прави по-пълен отчет за климатичните рискове и със сигурност ще толерира по-висок риск от инфлация за генериране на по-висока заетост.

Стиглиц заяви, че все още не е споделял мнението си пред членове на администрацията, но „вероятно ще го направи“, докато дебатът за назначенията във Фед продължава.

Неговото изказване като бивш ръководител на Съвета на икономическите консултанти към президента Бил Клинтън, бивш главен икономист на Световната банка и носител на Нобелова награда за икономика през 20001 г., се прибавя към дебата, който противопоставя стабилността, олицетворявана от Пауъл, срещу призивите да се използват до четирите отворени позиции в седемчленния управителен съвет на американската централна банка за реформиране на американското централно банкиране.

Четиригодишният мандат на Пауъл като председател приключва през февруари. Някои поддръжници на Байдън, които следят Фед най-тясно, твърдят, че той трябва да получи втори мандат, за да довърши промяната в политиките, даваща повече тежест на подкрепата за заетостта и поемаща по-голям риск от инфлация за постигането на тази цел.

Пазарните участници също подкрепят втори мандат за Пауъл, включително някои от тях, които твърдят, че ще бъде риск той да остане председател на Фед, в момент когато централната банка предприема чувствителен преход към постпандемична парична политика.

Въпросът се обсъжда активно, но Байдън не е взел окончателно решение, а прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отказа да коментира във вторник кога президентът ще вземе решението. Някои прогресивни гласове в Демократическата партия на президента твърдят, че удължаване на мандата на един от ръководителите, назначени от бившия президент републиканец Доналд Тръмп с близки връзки в света на фондовете за частни капиталови инвестиции ще бъде пропусната възможност.

Разтърсване на кораба

Всяка промяна ще отключи тежка битка за одобрение в равно разпределения Сенат в САЩ. В същото време ключови фигури от Демократическата партия като сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън и демократа от Охайо Шерод Браун, председател на Банковата комисия в Сената, до момента се въздържат от публична подкрепа за Пауъл. Климатичните промени и финансовите регулации заемат централно място в аргументите срещу него.

„Финансовата стабилност изисква справяне с неточните оценки на активи“, които може да бъдат засегнати от крайни климатични събития или са застрашени от „блокиране“, в момент когато изборът в областта на енергетиката се променя“, заяви Стиглиц. „Ако има риск от неправилно определени цени, трябва да го включите“ в стрес тестовете и регулациите, прилагани към банките, допълни той.

Пауъл твърди, че основният отговор на климатичните промени трябва да бъде определен от избрани американски лидери. След като беше притиснат от конгресмените, той определи работата на Фед по климата като съсредоточена повече върху последиците върху дългосрочното представяне на икономиката и не откликна на либерални призиви за налагане на по-строги капиталови изисквания, свързани с климатичния риск, като част от по-краткосрочните „стрес тестове“ на Фед, които оценяват как портфейлите с активи на банките реагират на икономически сътресения.

Справянето с климатичните промени е основна цел на администрацията на Байдън и Стиглиц смята, че той трябва да се придържа към тези и други ценности, върху които основа предизборната си кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още