IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш мениджър на Facebook: Да назначим Брад Смит за шеф

Марк Зукърбърг има твърде много власт в момента, твърди бившият мениджър по IT сигурността на Facebook Алекс Стамос

09:03 | 22.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият мениджър по IT сигурността на Facebook Алекс Стамос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият мениджър по IT сигурността на Facebook Алекс Стамос. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг има твърде много власт и трябва да се откаже от позицията си, за да се съсредоточи върху развитието на продуктите. Това мнение изказа бившият мениджър по IT сигурността на Facebook Алекс Стамос. Той направи коментара си в рамките на конференцията Collision Tech в Торонто и става вторият бивш мениджър на Facebook, който през месец популяризира това мнение.

Призивите за разбиване на Facebook на части и отнемането на власт от Зукърбърг се засилиха през последните месеци. Няколко кандидати за президент, включително сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, настояват за разделяне на Facebook, както и самият Крис Хюз, съосновател на Facebook и бивш съквартирант в колежа на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Хюз подчерта, че Зукърбърг разполага с прекалено голямо влияние, включително върху настроенията на избирателите, защото контролира социалните мрежи Facebook, Instagram и други услуги. 

Стамос очевидно е на същото мнение. „Има валиден аргумент, че [Марк Зукърбърг] има твърде много власт. Той трябва да се откаже от част от тази власт. Ако бях на него, щях да наема нов главен изпълнителен директор за компанията“.

Стамос има предложение за позицията: Президентът на Microsoft Брад Смит.

Facebook и Зукърбърг бяха въвлечени в противоречив дебат след последните президентски избори, когато платформата беше залята с фалшиви новини и стана убежище за тормоз и думи на омразата. Стамос би следвало да знае нещо за проблемите на компанията, той бе сред първите хора, които разкриха, че руснаци са използвали социалната мрежа, за да се намесят в изборите през 2016 година.

От напускането през март на главния продуктов директор на Facebook Крис Кокс Зукърбърг действително действа и като началник на продуктовото поделение на Facebook, казва Стамос, добавяйки, че трябва да задържи вниманието си там и да предава водещата мениджърска роля на друг.

Продуктът е това, „което задържа неговата страст", казва Стамос. „Той трябва да наеме главен изпълнителен директор, който може да помогне както на вътрешно, така и на външно ниво, за да се промени културата в компанията“, цитира го CNBC.

Стамос също така заявява, че съществуват легитимни аргументи за разбиването на Facebook на части, както и за отделянето на YouTube от Google на базата на това, че и двете компании са навредили на конкуренцията. Разбиването на Facebook на части обаче не решавало основните проблеми, които засягат социалните медии, като например разпространението на невярна информация или манипулирането на системите за насочване на реклами за политически цели, казва той.

„Има много мнения за антитръстовите проблеми, защото изглежда много добре, като кажем „мразя тази компания, така че нека да я разпарчетосаме", казва Стамос. Той също така коментира разискванията това за дали Facebook трябва да бъде разчленена в няколко компании, казвайки: „Но да имаме три компании с едни и същи основни проблеми не правят нещата по-добри“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 4 години
Следователно ти цитираш бо.клу.ци.Т. Е - ти самия си такъв:) Отдавна го знаем, но мерси, че все пак най накрая и сам си го признаваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
*** бооклуци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Жан като отряза Сорос,всички *** почнаха да му правят сечено, начело с БНБ с хиперинфлацията.Самият Жан е най-малко корумпираният политик. За сметка на обкръжението му, което КРАДЕШЕ и мамеше като за световно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да, най важното е кво е казал финансовия министър на Жан виденов :):)Я дай некой цитат и на самия жан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Вместо ФейсФук има много по-смислени теми. Например:Проф. Румен Гечев: Престъпление е България да усвоява едва 1,56% от фондовете за наука на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
A защо не зназначите Брат Пит,мисля ше е по фешън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още