IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook губи важен член на Борда на директорите

Бившият изпълнителен директор на American Express Кен Шено няма да се кандидатира за преизбиране след редица спорове с Марк Зукърбърг

09:38 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jacob Kepler/Bloomberg </em></p>

Снимка: Jacob Kepler/Bloomberg

Малко след като бе съобщено, че Бил Гейтс се оттегля от Борда на директорите на Microsoft, стана ясно, че и Facebook губи важен член на своя Борд .

Бившият изпълнителен директор на American Express Кен Шено няма да се кандидатира за преизбиране след несъгласие с изпълнителния директор Марк Зукърбърг относно управлението и политиките, става ясно от съобщение до медиите. Той ще запълни празнотата в Berkshire Hathaway, която предизвика напускането на Гейтс, пише Wall Street Journal.

Съобщението, че Шено няма да се кандидатира за нов мандат в борда на Facebook, направено след затварянето на пазарите в петък, увеличава значителните промени сред директорите на технологичния гигант. През последната година компанията обяви напускането на четирима независими директори - бившият директор на администрацията на Белия дом Ерскин Боулс, изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс, бившият изпълнителен директор на Genentech Сюзън Дезмънд-Хелман и сега Шено. В някои случаи те бяха заменени с хора, които имат съществуващи социални или бизнес отношения с Марк Зукърбърг.

През последните месеци Шено и други независими членове на борда се сблъскаха с мениджмънта, както по отношение на политическата реклама, така и по отношение на политиките на Facebook, свързани с дискурса на нейната платформа, твърдят източници, запознати с въпроса.

През миналата година Facebook заяви, че няма да проверява за истинност политическите реклами, решение, което противоречи на политиката на други технически гиганти, но решение, което Зукърбърг защити като съответстващо на ангажимента на компанията за свобода на словото. Той също така каза, че не вярва, че частна компания трябва да взема решения за това кое се счита за приемливо политическо съобщение.

Тази позиция предизвика критики от редица общности, включително много депутати от демократите, които смятат, че Facebook трябва да предприеме повече в борбата с дезинформацията и токсичното поведение в интернет.

Шено, председателят на дружеството за рисков капитал General Catalyst и бивш главен изпълнителен директор на American Express Co., се присъедини към Facebook през януари 2018 г. като независим директор. Тъй като Facebook е изправен пред опасения относно дезинформацията на своята платформа и работата с потребителските данни, Шено се разглеждаше като стабилизиращ фактор.

„Той притежава уникален опит в области, за които смятам, че Facebook трябва да се научи и подобри - обслужване на клиентите, директна търговия и изграждане на надеждна марка“, казва по онова време Зукърбърг.

Но Шено се е ядосвал, че изпълнителният директор не приема съветите му, твърди човек, запознат с въпроса. Заедно с някои от останалите независими членове на борда, Шено е настоявал компанията да направи повече по отношение на ролята си в изборите. Тази позиция не е била широко застъпена по принцип сред независимите членове на борда: Питър Тийл, който има дълга лична история със Зукърбърг, до голяма степен настоятелно е призовавал компанията да спазва досегашния курс и да игнорира публичната критика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още