IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще сваля отричащо Холокоста съдържание

Ходът представлява промяна във вижданията на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг

11:36 | 13.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Facebook Inc. заяви, че ще започне да премахва твърдения, които отричат или изкривяват Холокоста, от своите платформи в социалните медии. Този ход следва години на жалби от страна на групи за граждански права, че компанията толерира речта на омразата и позволява разпространението на дезинформация, пише The Wall Street Journal.

Решението, обявено в понеделник в публикация в корпоративния блог, както и на личната страница на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, е поредната стъпка на Facebook за разширяване на подхода му за премахване на съдържание. Обикновено компанията прибягва до премахвания в случаи, когато материалът представлява непосредствена вреда за дадено лице или група хора, отразявайки нежеланието на Зукърбърг да води полицейски дискурс на своите платформи. 



През последните месеци Facebook забрани групи и страници, посветени на разпространението на широкообхватни теории на конспирацията, известна като QAnon, както и паравоенни формирования.

Как Facebook се справя със съдържанието, оспорващо Холокоста, убийството на шест милиона евреи от страна на нацистите преди и по време на Втората световна война, е дългогодишен обект на спорове. През 2018 г. Зукърбърг се възпротиви на организациите за защита на гражданските права и Холокоста, когато защити правото на отричащите Холокоста да изразят своите виждания във Facebook. В интервю за технологичното издание Recode той каза, че не вярва, че „умишлено бъркат“.

Зукърбърг, който е евреин, пояснява, че оттогава мнението му се е променило. 

„Борех се с напрежението между отстояването на свободата на изразяване и вредата, причинена от минимизиране или отричане на ужаса от Холокоста“, пише Зукърбърг, като се позовава на данни, показващи нарастването на антисемитското насилие, което е спомогнало за промяната на решението му. „Поставянето на правилните граници между това, което е и не е приемливо, не е лесно, но на фона на настоящото състояние на света вярвам, че това е правилният баланс”. 

Съоснователят на Facebook заяви, че компанията отдавна е премахвала публикации, възхваляващи престъпления от омраза и масови убийства. С новото правило, ако хората търсят термина “Холокост” във Facebook, скоро ще бъдат насочени към авторитетни източници, за да получат точна информация, казва Зукърбърг.

По-рано тази година Facebook също забрани твърденията, че евреите управляват света или неговите основни институции, въпреки че мнозина критикуват надеждността на мерките за прилагане на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още