Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook ще сваля отричащо Холокоста съдържание

Ходът представлява промяна във вижданията на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг

Facebook ще сваля отричащо Холокоста съдържание

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Facebook Inc. заяви, че ще започне да премахва твърдения, които отричат или изкривяват Холокоста, от своите платформи в социалните медии. Този ход следва години на жалби от страна на групи за граждански права, че компанията толерира речта на омразата и позволява разпространението на дезинформация, пише The Wall Street Journal.

Решението, обявено в понеделник в публикация в корпоративния блог, както и на личната страница на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, е поредната стъпка на Facebook за разширяване на подхода му за премахване на съдържание. Обикновено компанията прибягва до премахвания в случаи, когато материалът представлява непосредствена вреда за дадено лице или група хора, отразявайки нежеланието на Зукърбърг да води полицейски дискурс на своите платформи. Още по темата

През последните месеци Facebook забрани групи и страници, посветени на разпространението на широкообхватни теории на конспирацията, известна като QAnon, както и паравоенни формирования.

Как Facebook се справя със съдържанието, оспорващо Холокоста, убийството на шест милиона евреи от страна на нацистите преди и по време на Втората световна война, е дългогодишен обект на спорове. През 2018 г. Зукърбърг се възпротиви на организациите за защита на гражданските права и Холокоста, когато защити правото на отричащите Холокоста да изразят своите виждания във Facebook. В интервю за технологичното издание Recode той каза, че не вярва, че „умишлено бъркат“.

Зукърбърг, който е евреин, пояснява, че оттогава мнението му се е променило. 

„Борех се с напрежението между отстояването на свободата на изразяване и вредата, причинена от минимизиране или отричане на ужаса от Холокоста“, пише Зукърбърг, като се позовава на данни, показващи нарастването на антисемитското насилие, което е спомогнало за промяната на решението му. „Поставянето на правилните граници между това, което е и не е приемливо, не е лесно, но на фона на настоящото състояние на света вярвам, че това е правилният баланс”. 

Още по темата

Съоснователят на Facebook заяви, че компанията отдавна е премахвала публикации, възхваляващи престъпления от омраза и масови убийства. С новото правило, ако хората търсят термина “Холокост” във Facebook, скоро ще бъдат насочени към авторитетни източници, за да получат точна информация, казва Зукърбърг.

По-рано тази година Facebook също забрани твърденията, че евреите управляват света или неговите основни институции, въпреки че мнозина критикуват надеждността на мерките за прилагане на компанията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
TikTok планира да наеме още 3 хил. инженери