IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоурова: Ограниченията, наложени на Тръмп, са заплаха за свободното слово

Социалните мрежи могат да запушат устата на действащия президент на САЩ без ясни критерии и контрол, притеснява се комисарят

15:51 | 13.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Вера Йоурова. Снимка:&nbsp;Lukasz Kobus, официален сайт на Европейската комисия</em></p>

Вера Йоурова. Снимка: Lukasz Kobus, официален сайт на Европейската комисия

Ограниченията, които наложиха социалните мрежи срещу действащия президент на САЩ са заплаха за свободното слово, заяви зам.-председателят на ЕК и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. В коментар пред европейското издание Politico тя поиска по-стриктен контрол върху фирмите, които управляват социалните мрежи.

"Въпреки че вярвам, че безотговорното подстрекаване на президента Тръмп към насилие заслужава действия, ясно е, че не можем да продължим така", каза комисарят. За нея е факт, че големите технологични компании могат да "заглушат" действащия президент на САЩ без ясни критерии и без контрол, което е опасно за свободата на словото.

По-рано днес YouTube временно ограничи качването на съдържание на профила на Доналд Тръмп. Преди това Twitter и Facebook забраниха на американския президент изява в своите платформи.

Йоурова призова за по-строги регулации, задължения и повече отговорност за играчите в тази сфера.

ЕС вече анонсира няколко законодателни акта, които да повишат възможността за проследяване на съдържанието на социални платформи, както и ясни критерии за сваляне на такова съдържание. Те обаче се нуждаят от още време, за да заработят. "А ние се нуждаем от действия сега", допълни още Йоурова, която отговаряше за правосъдието в мандата на Комисията "Юнкер" (2014-2019 година).

За нея притеснителното е, че доверието в правителствата по света намалява по време на управлението на Доналд Тръмп. "Това, което се случи в САЩ, има почва и в Европа. То може да бъде избегнато, само ако доверието бъде възстановено - в науката, правителствата и обществото", категорична е комисарят.

"Фактите са за всички, личното мнение е лично. Това разграничение беше нарушено", отбелязва чешкият политик.

Вера Йоурова има няколко идеи за реорганизиране на дигиталния живот. Една от тях е Европейският план за действие за демокрация, който включва действия срещу разпространението на дезинформация.

Politico отбелязва, че Йоурова е прекарала своите младежки години в страна, управлявана от комунистическата партия. След щурма на Капитолия тя коментира, че трябва да спрем да приемаме за нормално атаките срещу ценностите, върховенството на закона, независимите медии и съдии, фундаменталните права и демокрацията.

"Ние, адвокатите на демокрацията, сме виновни с нашето неглижиране и наивното вярване, че демокрацията и нейните ценности и свободи ще се защитят сами", казва комисарят в коментара си за европейското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
смъртта на невинни , но немислещи хора тепърва предстои ... вината обаче съвсем няма да е на Тръмп .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
kane
преди 3 години
Йоурова, когато президента се превърне в животно и причинява смъртта на невинни хора в собствената си страна или му се туря усмирителна риза или куршум - да се радва рижавата майймунка че още е жива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
troika
преди 3 години
Е ти какво очакваш, на зло куче зъл прът е казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Щом се опитват да му запушат устата, защо не се обърне към някоя НПО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
evtimvz
преди 3 години
Че Тръмп е грубиян и много често с про-ташко поведение е ясно за всички. Но и много истинините, които казваше, дразнеха демократите и бяха против техните интереси. Последните му изцепки се тълкуват различно и подсъзнателно подбуждат към нежелани действия. Но никой съдия, няма да го осъди за това. Между другото, презцелия му мандат демократите го нападаха токова агресивно, та чак отвратително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
BattleRoyal
преди 3 години
Ако краварите помнят още кой е този, че нещо позабравят напоследък...:Benjamin Franklin once said: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още