Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Йоурова: Ограниченията, наложени на Тръмп, са заплаха за свободното слово

Социалните мрежи могат да запушат устата на действащия президент на САЩ без ясни критерии и контрол, притеснява се комисарят

Йоурова: Ограниченията, наложени на Тръмп, са заплаха за свободното слово

Вера Йоурова. Снимка: Lukasz Kobus, официален сайт на Европейската комисия

Ограниченията, които наложиха социалните мрежи срещу действащия президент на САЩ са заплаха за свободното слово, заяви зам.-председателят на ЕК и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. В коментар пред европейското издание Politico тя поиска по-стриктен контрол върху фирмите, които управляват социалните мрежи.

"Въпреки че вярвам, че безотговорното подстрекаване на президента Тръмп към насилие заслужава действия, ясно е, че не можем да продължим така", каза комисарят. За нея е факт, че големите технологични компании могат да "заглушат" действащия президент на САЩ без ясни критерии и без контрол, което е опасно за свободата на словото.

По-рано днес YouTube временно ограничи качването на съдържание на профила на Доналд Тръмп. Преди това Twitter и Facebook забраниха на американския президент изява в своите платформи.

Йоурова призова за по-строги регулации, задължения и повече отговорност за играчите в тази сфера.

Още по темата

ЕС вече анонсира няколко законодателни акта, които да повишат възможността за проследяване на съдържанието на социални платформи, както и ясни критерии за сваляне на такова съдържание. Те обаче се нуждаят от още време, за да заработят. "А ние се нуждаем от действия сега", допълни още Йоурова, която отговаряше за правосъдието в мандата на Комисията "Юнкер" (2014-2019 година).

За нея притеснителното е, че доверието в правителствата по света намалява по време на управлението на Доналд Тръмп. "Това, което се случи в САЩ, има почва и в Европа. То може да бъде избегнато, само ако доверието бъде възстановено - в науката, правителствата и обществото", категорична е комисарят.

"Фактите са за всички, личното мнение е лично. Това разграничение беше нарушено", отбелязва чешкият политик.

Вера Йоурова има няколко идеи за реорганизиране на дигиталния живот. Една от тях е Европейският план за действие за демокрация, който включва действия срещу разпространението на дезинформация.

Politico отбелязва, че Йоурова е прекарала своите младежки години в страна, управлявана от комунистическата партия. След щурма на Капитолия тя коментира, че трябва да спрем да приемаме за нормално атаките срещу ценностите, върховенството на закона, независимите медии и съдии, фундаменталните права и демокрацията.

"Ние, адвокатите на демокрацията, сме виновни с нашето неглижиране и наивното вярване, че демокрацията и нейните ценности и свободи ще се защитят сами", казва комисарят в коментара си за европейското издание.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

8
 
2
 
5
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Йоурова,
когато президента се превърне в животно и причинява смъртта на невинни хора в собствената си страна или му се туря усмирителна риза или куршум - да се радва рижавата майймунка че още е жива
4
 
4
 
4
troika до: evtimvz
преди 6 дни
Е ти какво очакваш, на зло куче зъл прът е казано.
4
 
4
 
3
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Щом се опитват да му запушат устата, защо не се обърне към някоя НПО?
3
 
10
 
2
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Че Тръмп е грубиян и много често с про-ташко поведение е ясно за всички. Но и много истинините, които казваше, дразнеха демократите и бяха против техните интереси. Последните му изцепки се тълкуват различно и подсъзнателно подбуждат към нежелани действия. Но никой съдия, няма да го осъди за това.

Между другото, презцелия му мандат демократите го нападаха токова агресивно, та чак отвратително.
2
 
10
 
1
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Ако краварите помнят още кой е този, че нещо позабравят напоследък...:

Benjamin Franklin once said: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Още от Социални мрежи
Parler се върна онлайн с руска подкрепа