Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Как заразяването на Тръмп предизвика вълна от фалшиви новини?

Добрата новина е, че бърза проверка в мрежата лесно може да опровергае подвеждащите информации

Как заразяването на Тръмп предизвика вълна от фалшиви новини?

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Има две неща, за които можем да сме сигурни, когато има ново събитие от международно значение: В социалните мрежи веднага ще се появи фалшива и подвеждаща информация за случващото се, а американската журналистка Джейн Литвиненко ще публикува туит, който гласи нещо подобно: „Ако видите фалшиви съобщения, уведомете ме за тях”. Литвиненко работи за американския новинарски портал BuzzFeed News, а тясната ѝ специализация е в дезинформацията. 

Когато Литвиненко публикува отново своя туит малко след новината за диагнозата с Covid-19 на Доналд Тръмп, не отнема много време, преди потребителите да започнат да ѝ изпращат вирусно разпространявани фалшиви новини. Журналистката проучва всичко и публикува резултатите в Twitter и в статия на уебсайта BuzzFeed News.

Една от особено разпространените дезинформации, за които тя съобщава, е туит, в който се твърди, че коронавирусът сега е много по-слаб, отколкото преди месеци. Следователно заразяването на Тръмп щяло бъде по-леко, отколкото при Борис Джонсън, пояснявал лекар, който вече се изяви и във Fox News.

За тази дистанционна диагноза, която беше поставена още в петък, все още няма надеждна медицинска информация. Твърдението, че коронавирусът сега е по-слаб отпреди месеци, е просто погрешно.

Литвиненко съобщава и за един вид класика на фалшификатите в социалните медии: В петък отново се разпространи твърдението, че телевизионният анимационен сериал "Семейство Симпсън" е предсказал смъртта на Доналд Тръмп в Белия дом в един от епизодите си. Колега на Литвиненко вече беше опровергал дезинформацията - още през 2017 г.

Отново и отново изследвания на журналистката показват как неверни съобщения се споделят десетки хиляди пъти - а по-късните опровержения на базата на проверените факти, от друга страна, се разпространяват много по-рядко. Социалните мрежи като Twitter, Facebook и YouTube много рядко предоставят препратки към грешните публикации.

Разпространяваните като вируси фалшиви новини са проблематични по ред причини: Те гарантират, че потребителите са по-слабо информирани и се опитват да сформират общественото мнение. Преди всичко обаче те водят до среда, в която дори необоснованите спекулации изведнъж изглеждат правдоподобни - като например твърдението, че Тръмп се е заразил съзнателно като част от предизборна маневра. А това е среда, за която самият Тръмп не е напълно невинен.

Подвеждащ видеоклип на кашлящия Джо Байдън, който трябваше да подсказва, че е заразен с коронавирус малко преди Тръмп, беше споделен хиляди пъти. Кандидатът за президент на Демократическата партия обаче дава отрицателен тест за Covid-19.
Краткото видео показва колко лесно е да превърнете кратките клипове в Интернет във фалшива информация: Първо, видеото е направено по такъв начин, че прочистването и кашлянето в гърлото на Байдън са изрязани от една доста дълга реч. Второ, оригиналният видеоклип на речта е няколко дни по-стар от твърдяното в заблуждаващия туит. Коментарите под видеото обаче показват, че много потребители са твърде щастливи, за да повярват на предложеното съобщение, че Байдън може да е заразен и може би дори самият той е заразил Тръмп.

Добрата новина: Примерът също така показва, че често можете да проверите дадена съмнителна информация от социалните медии само с няколко щраквания. Проверете дали разпространяващият акаунт изглежда надежден, дали информацията се потвърждава и в други източници и дали можете да намерите оригинални източници като оригиналната реч на Байдън.

Силно вълнение във Facebook и Twitter предизвика и информацията, че така наречените “Самолети на Страшния съд” се издигнаха в небето в петък малко преди новината за диагнозата с Covid-19 на Тръмп. Самолетите са мобилни летящи командни центрове, с които правителството на САЩ трябва да остане в състояние да действа в случай на криза - например при ядрена атака.

Наистина един от специалните самолети на Boeing беше във въздуха край източния бряг на САЩ в петък вечерта (местно време), друг - край Западното крайбрежие. Това обаче са рутинни полети, които са планирани предварително, а новината за тях бе потвърдена от говорител на стратегическото командване.

Вирусно споделяният туит, който фалшиво обвърза полетите със заразата ма  Тръмп, бе споделен само за ден почти 15 000 пъти. И до днес Twitter не показва проверка на фактите към тази публикация. 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 2 седмици
Когато говорим за фейк новините например DW България изстрелват месечно 10-ки статии за злата Русия, докато в DW Русия почти няма такива статии. Т.е. говорим за целенасочено и тенденциозно внушение към българския читател, което явно съвсем не е случайно и преследва конкретни пропагандни цели. Глобалното "затопляне" за медиите заля с толкова много фейк и пропагандните материали, че островите на обективност, където може да се прочете що годе обективна информация почти не останаха. Трудно е да намериш медия, показваща и двете страни на конфликт или обясняваща проблемът от всички страни.
0
 
0
 
2
преди 2 седмици
то тва и беше целта ве другарки и другари, да се покаже че тва е фабрикация на глобалягите .... По-принцип патентите са за лек на ората, а тези дет го съчинили тоз вирус го патентовали, кой патентова болести ве ало и после ви измислят "лек" за тва че било "мноо опасно" ?!?

https://www.timanalytics.eu/TimTechPublic/main.jsp?analyzer=esociogram100&dataset=98857
0
 
4
 
1
преди 2 седмици
"Една от особено разпространените дезинформации, за които тя съобщава, е туит, в който се твърди, че коронавирусът сега е много по-слаб, отколкото преди месеци."


Тогава обяснете това:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

Обърнете внимание какъв страховит ръст на заболелите спрямо март-април и колко по-ниска смъртност. Така е в повечето държави. Вирулентството (т.е. смъртността) на всеки вирус намалява, и то бърже - защото той няма сметка да убива гостоприемникът, това е азбучна истина, която знае всеки вирусолог.

Още от Социални мрежи
TikTok планира да наеме още 3 хил. инженери