IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter се превръща в поредното бойно поле във войната между САЩ и Китай

Мащабните пропагандни кампании на китайските власти в социалната платформа отразяват значението на Twitter като среда за споделяне и отразяване на мнения

09:00 | 13.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тъй като администрацията на Доналд Тръмп опитва да си „измие ръцете“ с Китай заради критиките около пандемията, най-добрите дипломати в Пекин използват любимата онлайн сцена на президента на САЩ, Twitter, за да се защитят и отвърнат на удара с липса на умение, характерна именно за стопанина на Белия дом.

Зад бойно настроените китайски дипломати, се надига хор от симпатични Twitter акаунти, които отразяват техните постове по един забавен начин.

Няма съмнение, че някои от тези акаунти се управляват от патриотични, технологично образовани китайци, които заобикалят забраната на правителството относно Twitter и други западни платформи. Но анализ на The New York Times установява, че много от акаунтите подсказват за координирана кампания.

От приблизително 4600 акаунти, които отразяват постове на водещи китайски дипломати и държавни информационни бюра през последната седмица, голям процент от тях реагират подозрително. 

Почти един на седем туита не отчита реакция, освен че споделя вече публикувани новини от китайски медии.

Като цяло една трета от акаунтите са създадени през последните три месеца, когато започна и словесната война между Пекин и администрацията на Тръмп относно вината за разпространението на пандемията. Един на седем акаунти може да се похвали с нула последователи.

Геополитически фон

САЩ и Китай се борят за доминиране на световния наратив. Пекин беше силно критикуван от Вашингтон заради нежеланието да осведоми света за реалната заплаха и истинските мащаби на заразата и недобрата реакция за ограничаване на патогена в рамките на азиатската страна. И докато САЩ биват разтърсвани едновременно от социално-етнически протести и коронавируса, Пекин вижда шанс да се изкачи до глобалното лидерство, което ще помогне на Китайската комунистическа партия (ККП) още по-твърдо да се бори за интересите си в Хонконг и региона.

Все пак остава неизяснено дали и как китайското правителство стои зад множеството Twitter акаунти, подпомагащи разпространението на комунистическото евангелие в социалната платформа . Онлайн информационните кампании все повече се усъвършенстват, тъй като злонамерените участници стават по-добри в прикриването на дигиталната си дейност, посочват експертите по сигурността.

Подобни кампании все пак успяват да бъдат разкрити. Twitter обяви, че операциите са подкрепени от държавата, след като идентифицира едва шест акаунта.

През миналата година Twitter блокира повече от 200 000 акаунти, които отразяват подкрепената от Китай операция, насочена към дискредитиране на протестиращите в Хонконг.

Все пак констатациите могат да бъдат прибавени към други скорошни доказателства, които предполагат, че Twitter се манипулира с цел популяризиране на прокитайската философия. Next Dim, израелска компания за данни, откри два на пръв поглед обикновени туита, възхваляващи реакцията на Китай срещу коронавируса, които бяха харесвани и отразени стотици хиляди пъти през март, вероятно с помощта на стратегически разположени инфлуенсър акаунти.

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още