IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M окончателно напуска Русия

Компанията ще отвори магазините си в страната, само за да разпродаде наличния инвентар

12:02 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Вторият по големина търговец на модни стоки на дребно в света H&M обяви, че е решил да затвори бизнеса си в Русия, присъединявайки се към нарастващ списък от компании, които напълно напускат страната, предава Ройтерс.

Компанията спря бизнеса си в Русия в началото на март след руската инвазия в Украйна. Русия беше шестият по големина пазар на H&M и гигантът увеличаваше броя на магазините си там, като същевременно намаляваше физическите си магазини на много други пазари.

„След внимателно обмисляне смятаме, че предвид настоящата ситуация е невъзможно да продължим бизнеса си в Русия“, каза главният изпълнителен директор Хелена Хелмершон.

Компанията възнамерява временно да отвори отново физическите си магазини за ограничен период от време, за да продаде останалите стоки в Русия.

Цялостното изтегляне на бизнеса се очаква да струва около 2 млрд. шведски крони (191,3 млн. долара). Еднократният ефект от този ход ще бъде отразен във финансовия отчет на модната компания за третото фискално тримесечие.

Месец след началото на войната в Украйна, H&M сподели, че усеща ефекта от случващото се под формата за забавяне на ръста на продажбите. Това беше и ясен сигнал как конфликтът се отразява на потреблението като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още