IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP, Total, Shell и Vitol взимат участие в нова петролна борса в Абу Даби

На ICE ще се търгуват фючърсни договори върху Мурбан, най-популярният петролен сорт в ОАЕ

14:34 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

BP Plc, Royal Dutch Shell Plc, Total SA и Vitol Group са сред компаниите, които ще имат дял в нова борса за петролни фючърси в Абу Даби, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от хора, запознати с въпроса. 

Председателят на Intercontinental Exchange Inc.(ICE) Джефри Спречър потвърди участието на големите енергийни компании пред репортери в Абу Даби. Сред другите партньори в петролната борса на емирството са китайската Petrochina Co., Inpex Corp., JXTG Holdings Inc. от Япония, тайландската PTT Pcl и южнокорейската GS Caltex Corp., заяви Спречър.

Местното държавно петролно дружество Abu Dhabi National Oil Co. ще се присъедини към големите международни петролни компании, търговци и клиенти в платформа, управлявана от ICE за търговия с фючърсни договори върху местния сорт Мурбан, посочи от своя страна главният изпълнителен директор на Adnoc Султан Ал Джабер.

Фючърсите върху Мурбан ще позволят на купувачите да хеджират на открития пазар, добави още той.

Въпреки че производителите на петрол в Персийския залив добиват около една пета от световното количество на суровината, досега те не са разполагали с петролен бенчмарк, който да се търгува на борсите.

Adnoc иска новият фючърсен договор върху Мурбан в крайна сметка да изпълнява тази функция. Платформата ще бъде ситуирана във финансовия квартал на Абу Даби.

Мурбан е най-изобилният петролен сорт на Adnoc, с приблизителни количества от 1,7 млн. барела на ден и представлява повече от половината от суровия петрол, изпомпван в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Абу Даби държи по-голямата част от петрола в ОАЕ, третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още